Bruna Esih: Danas je obljetnica pada Zagreba

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Screenshot: Facebook

NA DANAŠNJI dan prije 74 godine oslobođen je Zagreb. Tog dana su u glavni grad Hrvatske ušle partizanske jedinice. Zagreb je do tada bio glavnim gradom marionetske NDH.

Nezavisna Država Hrvatska bila je fašistička tvorevina koja je za vrijeme rata služila talijanskim i njemačkim interesima te je svoju sudbinu vezala za sudbinu Trećeg Reicha.

Zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi, čiji su se članovi borili protiv Nijemaca, Talijana te njihovih saveznika ustaša i četnika, Hrvatska se svrstala na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu. Antifašistička borba jedna je od izvorišnih osnova hrvatskog ustava koji kaže da je suvremena Hrvatska nastala na suprotnim temeljima od NDH.

Upravo je oslobađanje Zagreba bio jedan od glavnih događaja.

No, za Brunu Esih, predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku, to je bio pad Zagreba.

"OBLJETNICA PADA ZAGREBA – TRAGIČAN DAN HRVATSKE POVIJESTI

Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira „narodni jezik“; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto „Lijepe naše“, na radiju se izvodi „Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...“ Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom", napisala je Bruna Esih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.