VIDEO Rusi nemaju rješenje za jeftino i ubojito ukrajinsko oružje. Snimke su brutalne

Foto, Video: Ukrajinska vojska

Veliku rusku ofenzivu, koja je prilično iznenadila Ukrajince početkom svibnja, ukrajinski su branitelji, kako se čini, uspjeli obuzdati. Nakon upada na sjeveroistoku i višednevnog napredovanja prema Harkivu, linija se stabilizirala. U međuvremenu je više-manje završila ukrajinska kriza s naoružanjem, a što je, naravno, povećalo ukrajinske borbene sposobnosti i mogućnost obrane.

No dok je kriza s nedostatkom projektila trajala, Ukrajinci su bili prisiljeni smišljati inovativne metode zaustavljanja Rusa. Iako dronovi od početka rata imaju značajnu ulogu u ovom ratu, dojam je da su posljednjih mjeseci Ukrajinci, u nedostatku boljih opcija, počeli forsirati napade dronovima. 

Laički, valja razlikovati dvije vrste dronova. Prvi su oni profesionalni, vojni dronovi razvijani godinama prije rata i koji su igrali ogromnu ulogu tijekom cijelog rata. Sjetimo se, primjerice, koliko se na početku ruske invazije pričalo o turskim Bayraktarima kojima je ukrajinska vojska tamanila ruske tenkove. 

Drugi su dronovi oni maleni, jeftini, koji nose veći ili manji eksploziv, imaju relativno malen domet, ali zbog svoje cijene Ukrajinci ih rade u desecima tisuća komada mjesečno. Takvi dronovi se stalno usavršavaju i postaju sve veća prijetnja Rusima. Upravo takvi dronovi, koji stalno prijete ruskim trupama, izgledaju kao sve veći problem za Ruse.

Ruski blogeri se žale da ih Ukrajinci uništavaju dronovima

Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je u utorak da se "odabrani ruski vojni komentatori konstantno žale zbog superiornih ukrajinskih dronova i sposobnosti elektroničkog ratovanja (EW) na bojnom polju, nastavljajući isticati brze i stalne taktičke i tehnološke inovacijske cikluse koji oblikuju bojno polje u Ukrajini."

Jedan ruski vojni bloger, bivši instruktor kaznene jedinice "Storm-Z", napisao je na Telegramu da je upotreba dronova vodeći faktor u odbijanju ruskih napadnih operacija "već mnogo mjeseci."

Ruski bloger žali zbog ukrajinske "radikalne prednosti u broju ne samo dronova već i operatera", kao i zbog naprednijih "organizacijskih struktura dronova" ukrajinskih snaga u odnosu na njihove ruske neprijatelje.

"Ravnoteža gubitaka vojne opreme definitivno je na strani neprijatelja, i to prilično značajno", dodao je bloger. "Vrlo značajan dio tih naših gubitaka je neopravdan i prekomjeran zbog nedostatka odgovarajuće sveobuhvatne zaštite od neprijateljskih dronova."

Slično se piše i na drugim proruskim kanalima. U jednom tako navode kako je ukrajinska dominacija dronovima užasna. Navode nedavna ruska iskustva na avdijskoj fronti. 

Ukrajinske napadne skupine, nastavlja se u objavi, imaju tri do četiri puta više FPV dronova nego njihovi ruski protivnici, dok ukrajinske mehanizirane jedinice imaju šest do deset puta više FPV dronova nego usporedive ruske formacije.

"Rezultat su deseci uništenih tenkova i borbenih vozila pješaštva/oklopnih transportera/MTLB-ova blizu Avdijivke, neuspjeh prvotnog plana proboja fronte i stvaranja velike kotline", napisano je na kanalu Vault 8.

ISW dalje navodi u objavi od utorka da će istaknuta upotreba dronova nastaviti poticati stalnu tehnološku utrku duž crte bojišnice. "Kako se ukrajinske snage prilagođavaju i bolje integriraju nove tehnologije u svoje snage, ruske snage će se vjerojatno osjećati pod pritiskom da učine isto kako bi zadržale tehnološki i taktički paritet na bojnom polju", rekao je think tank.

"Ova utrka ofenzivnih i obrambenih sposobnosti ključna je za razvoj borbenih sredstava u suvremenom ratu."

Snimke pokazuju koliko su ukrajinski dronovi opasni

Snimki na kojima ukrajinski dronovi uništavaju nekoliko tisuća puta skuplje ruske tenkove pune su društvene mreže. Riječ je o snimkama koje su osnova ukrajinske propagande. Posljednjih dana pojavilo se nekoliko snimki koje možda bolje od ostalih dočaravaju o koliko se ubojitom oružju radi. Naime, ukrajinski operateri dosad su se toliko ispraksirali da je dovoljan tek mali otvor na ruskom tenku da bude uništen. 

Istina, Rusi pokušavaju doskočiti ovom problemu nadograđujući tenkove koji se popularno nazivaju kornjačama. No, to sve vjerojatno ima tek djelomičan učinak. 

Osim snimki uništavanja ruske opreme, na neformalnim kanalima često se šire prilično strašne snimke dronova koji prate i gađaju manju skupinu vojnika, često i jednog jedinog pojedinca.

Ukrajinci očito procjenjuju da su dronovi dovoljno jeftini da ih mogu potrošiti i na samo jednog vojnika. Lako je zamisliti kakve užasne posljedice na psihu vojnika ima činjenica da se svakog trenutka odnekud može pojaviti dron kojemu je, zbog konfiguracije terena, gotovo nemoguće pobjeći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.