Bruxelles ne popušta Johnsonu: "Nema novih pregovora oko granice s Irskom"

Screenshot: YouTube

EUROPSKA komisija neće ponovno pregovarati o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije kada je u pitanju rješenje granice s Irskom, kazala je u Bruxellesu glasnogovornica Komisije Mina Andreeva, unatoč najavama novog britanskog premijera Borisa Johnsona da će tražiti promjene dosadašnjeg sporazuma o Brexitu, posebice kada je riječ o granici.

Europska komisija "neće ponovno otvoriti sporazum o povlačenju kad je u pitanju backstop (irska granica)", rekla je glasnogovornica govoreći o graničnom rješenju koje bi trebalo spriječiti povratak tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske.

Izvršno tijelo EU-a voljno je razmotriti političku deklaraciju o budućim odnosima, rekla je Mina Andreeva u Bruxellesu, no ne sam sporazum.

"Očekujemo da Velika Britanija ispuni svoja obećanja da izbjegne tvrdu granicu dok štiti irsko mjesto na unutarnjem tržištu", rekla je glasnogovornica.

Bliži se sastanak Junckera i Johnsona

Očekuje se da će se predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker uskoro sastati s Johnsonom, rekla je ona bez navođenja konkretnih detalja.

Novi britanski premijer inzistira na tome da Britanija napusti EU 31. listopada bez obzira hoće li do tada imati sporazum s EU ili ne. 

Boris Johnson kazao je u svom inauguralnom govoru pred parlamentom kako treba napustiti tzv. "backstop", rješenje vezano uz granicu s Irskom kojim se željelo onemogućiti povratak tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, da bi se ostvario pomak vezano uz Brexit.

"Mora biti jasno shvaćeno da put prema sporazumu o Brexitu ide preko napuštanja backstopa", rekao je Johnson pred parlamentom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.