Buđenje splitskog SDP-a: Ne želimo biti fikus u direktorovoj sobi!

"PRERANO je možda za zaključke, ali postoje indicije da bi Gradsko vijeće moglo poprimiti dekorativnu ulogu u ovakvom konceptu vladanja Gradom Splitom. To ne možemo prihvatiti. Sve što se događa u sferi politike mora biti javno, to je djelatnost u interesu javnog dobra, inzistirat ćemo na komunikaciji s medijima", kaže Marin Jurjević, šef splitskog SDP-a, koji je pozvao novinare na druženje i razgovor na temu "Gradsko vijeće ne želi biti fikus".

"Svaki Kerumov nastup ispada medijski slučaj"

"Najmanje želimo da Split opet postane grad slučaj. Nema razloga za to, nismo bili sretni zbog nesporazuma između gradonačelnika i medija, svaki njegov nastup ispada medijski slučaj. Pretpostavka demokracije je i civiliziran jezik, želimo normalnu komunikaciju", tvrdi Jurjević.

"Gradsko vijeće ne može biti informirano iz medija, to je najgore što se može dogoditi. Vijeće ne može biti ničiji prirepak, ono zaista nije fikus u sobi direktora, već vrhovno zakonodavno tijelo u Splitu. Do kraja ćemo inzistirati na zakonitosti svake odluke, čak i u slučaju teških tema. Bez balansa između Gradskog vijeća i izvršne vlasti to se može pretvoriti u svevlašće jedne osobe, a mi smo protiv toga. Znamo da su vrtići i udžbenici bitni, ali to ne znači da se može zaobići demokratska procedura. Nitko nema pravo pretendirati na apsolutnu vlast u Gradu Splitu", ustvrdio je šef splitskog SDP-a.

"Zbunjeni smo čestim promjenama gradonačelnikovih odluka"

"Česte promjene gradonačelnikovih odluka dovele su do konfuzije, sad više ne znamo što će biti s vrtićima", kaže SDP-ov vijećnik Ivo Baldasar.

Novinare je zanimalo zašto SDP, kao glavna oporbena snaga, nije ništa rekao o direktnom sklapanju posla s Kerumovim prijateljem Livajom na opremanju vrtića. Ispostavilo se da nisu ništa znali. 

"Sve se desilo u proteklih pet, šest dana. Nakon zadnje sjednice Gradskog vijeća. Tražit ćemo odgovore na idućoj sjednici. Apsolutno smo protiv kršenja zakona u ime viših interesa, ljudima već puna kapa afera", kaže Jurjević.

Šta SDP misli o aferi sa obustavljenim plaćanjem 400 tisuća kuna iz gradske blagajne šefu Kerumove kampanje Damiru Karamanu, te o Livaji? Pogodbu su sklopili ima mjesec dana, a prvi ugovor potpisan je još 22. srpnja. Zašto se Jurjević i ostali nisu raspitali kod Veljana Radojkovića, šefa županijskog SDP-a, on bi štošta korisno mogao znati.

"Sada prelazite na način komuniciranja kao da ste u najmanju ruku član predsjedništva SDP-a, vi spominjete imena, pitajte nekog, dobro...", nije bilo drago Jurjeviću što se u priču uvlači kolega.

Jurjević nikad čuo za Livaju, a Kerumov prijatelj Radojković nema veze


Ali Radojković je odličan prijatelj s Kerumom, podsjetili smo Jurjevića.

"Kakve to veze ima sa ovim o čemu pričamo? Naprosto nam nisu bili poznati svi podaci na zadnjoj sjednici Vijeća. Neke se stvari nisu tada ni odvile. Nemamo mi istraživačke timove u gradskoj upravi. Nikad ja za tog Livaju nisam ni čuo", kaže Jurjević.

Pa kako SDP misli tako funkcionirati, kad je gradonačelniku Kerumu najbolja preporuka za posao koji se plaća iz gradske kase - prijateljstvo?!

"Nije da nemamo stav, nećemo podržati ništa što nije u skladu sa zakonom. Vijeće ne može biti prateći orkestar glavnom pjevaču", zaključio je Jurjević.      

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.