Bugarska ostaje pri kandidaturi Irine Bokove za šeficu UN-a

Foto: FAH

BUGARSKA je u utorak objavila da zasad ostaje kod kandidature Irine Bokove za glavnu tajnicu UN-a, nakon nagađanja da je želi zamijeniti za europsku povjerenicu Kristalinu Georgijevu.

Premijer Bojko Borisov rekao je da će razmisliti što učiniti s Bokovom ako ne bude prva ili druga u idućem krugu glasovanja za tajnicu UN-a 26. rujna.

No, nije precizirao znači li to da će razmotriti drugog kandidata, ali je istaknuo da nijednoj zemlji neće dopustiti da se miješa u odluku Bugarske.

Službenici i diplomati u Sofiji, Bruxellesu i drugdje rekli su kako se vode intenzivni razgovori o ulasku Georgijeve u utrku za vodstvo UN-a, te da će se konačna odluka donijeti u idućih nekoliko dana.

Južnokorejac Ban ki-Moon krajem godine silazi s dužnosti glavnog tajnika UN-a, a favorit za njegovog nasljednika zasad je bivši portugalski premijer Antonio Guterres, koji je služio i kao povjerenik UN-a za izbjeglice.

Bokova po anketama je treća

Bugarska kandidatkinja Irina Bokova, glavna tajnica UNESCO-a, po anketama je treća, a dužnosnici imaju različita mišljenja o tome treba li odustati od svoje kandidature ako se za tu dužnost nominira i bugarska povjerenica EK-a.

O Georgijevoj se već raspravljalo kao o potencijalnoj kandidatkinji, no Sofija se ipak odlučila na Bokovu koja još nije komentirala glasine o novoj kandidatkinji.

Iduće, peto tajno glasovanje za položaj glavnog tajnika održat će se 26. rujna, a diplomatski izvori prenose kako bi Georgijeva mogla imati podršku Mađarske, Hrvatske i Latvije.

Kako bi uspio, svakog kandidata moraju podržati sve države stalne članice Vijeća sigurnosti, koje imaju pravo veta – Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.