Bugarski predsjednik sazvao prijevremene izbore, održat će se u srpnju

Ilustracija: EPA

BUGARSKI predsjednik Rumen Radev je sazvao prijevremene parlamentarne izbore za 11. srpnja te je ovlastio Stefana Janeva, svoga bliskog savjetnika za sigurnost i obranu, kao premijera za prijelazni period dok se ne formira nova vlada.

Najsiromašnija članica Europske unije ponovo izlazi na birališta tri mjeseca nakon što su neriješeni izbori u travnju rezultirali rascjepkanim parlamentom koji nije uspio sastaviti vladu.

Janev (61), zamjenik premijera i ministra obrane u prvoj prijelaznoj vladi iz 2017. godine, imat će zadatak upravljati pandemijom koronavirusa te osigurati poštene izbore, rekao je predsjednik u priopćenju potvrdivši ranije izvješće Reutersa.

Predsjednik Radev je oštri kritičar dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova.

Borisov nije uspio formirati vladu

Janevljeva vlada će također morati odlučiti hoće li ili neće predati nacionalni plan Bruxellesu o tome kako Sofija planira iskoristiti više od šest milijardi eura iz fonda Europske unije za oporavak od koronavirusa.

Financijama će upravljati Asen Vasiljev (43), koji je diplomirao na Harvardu i koji je 2013. godine služio kao privremeni ministar gospodarstva i energetike. Vasiljev je bio dio tima koji je pripremio Radevljeve prijedloge projekata koji će se financirati iz EU fondova za oporavak.

Borisovljeva sadašnja stranka desnog centra GERB ponovo je nakon glasanja u travnju bila najveća stranka, no izgubila je mjesta zbog bijesa naroda zbog ukorijenjene korupcije, dok ostale stranke nisu željele koalirati s njom. 

Borisov nije uspio formirati vladu, a također su propali pokušaji nove antielitističke stranke koju predvodi televizijski voditelj Slavi Trifonov te treće najveće stranke Socijalista.

Analitičari kažu da će novi izbori u srpnju najvjerojatnije stvoriti još jedan rascjepkani parlament koji bi mogao zakomplicirati formiranje vlade. Nedavna anketa je pokazala da Borisovljev GERB i Trifonovljev ITN ("Postoji takav narod") imaju podjednake izglede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.