Burma odbija bilo kakvu istragu genocida nad muslimanima: "To su lažne vijesti i propaganda"

Foto: Hina
 
BURMA je službeno objavila da neće dopustiti UN-u istragu navoda o genocidu nad muslimanskom etničkom skupinom Rohingya.
 
"Burma će zabraniti članovima UN-a pokušaj istrage navodnih ubojstava, nasilja i zlostavljanja naroda Rohingya", izjavio je vladin službenik. Također je rekao kako smatra da je unutarnja istraga navoda "sasvim dovoljna".
 
Vlada: Navodi o genocidu su lažne vijesti i propaganda
 
Vlada Aung San Suu Kyi već je objavila da će odbiti suradnju s UN-om. Tajnik ministarstva vanjskih poslova Kyaw Zeya je izjavio:
 
"Ako će poslati nekoga s ciljem da pronađe činjenice, nema razloga da im to dopustimo". Dodao je da neće izdavati vize bilo kome od osoblja koje radi na istrazi.
 
Vlada Burme uporno poriče navode o genocidu nad muslimanskom etničkom skupinom Rohingya. Sve dokaze o kršenju ljudskih prava odbacili su kao "lažne vijesti i propagandu".
 
UN pronašao tijela zaklanih beba i male djece
 
UN je u veljači objavio izvješće u kojem navodi da su pronašli bebe i malu djecu zaklane noževima tijekom "operacija čišćenja". Burmanska vlada je odgovorila da su navodi u izvješću "preuveličani".
 
UN je krajem svibnja okupio tim za istragu zločina protiv Rohingya koji je trebao poslati u Burmu. Premijerka Suu Kyi prošli mjesec se sukobila s EU, koja je istaknula potrebu međunarodne istrage zločina.
 
Suu Kyi je između ostalog izjavila: "Ne ignoriramo navode o silovanjima i ubojstvima ili ičemu drugome. Zatražili smo da ti slučajevi završe na sudu". Također je rekla kako bi UN-ova rezolucija "samo stvorila još veću mržnju između različitih zajednica".
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.