Aktivistice u Francuskoj spriječile prikazivanje filmova Polanskog: "Razotkrijte svoju svinju"

Foto: Hina
 
NAJVEĆA francuska filmska organizacija Cinematheque Francaise trebala je u ponedjeljak otvoriti retrospektivu redatelja Romana Polanskog, no taj je plan izazvao val neodobravanja feminističkih aktivistica. 
 
Poljsko-francuski redatelj je 1977. u Kaliforniji priznao krivicu za spolni odnos s 13-godišnjom djevojčicom, no pobjegao je u Europu 1978., prije izricanja presude. Online peticija za otkazivanje retrospektive njegovih filmova skupila je 27 tisuća potpisa. 
 
"Ne dajemo nagrade i certifikate za dobro ponašanje"
 
Ova kontroverza stiže u Francusku u vrijeme velike javne rasprave o seksualnom zlostavljanju koja je pokrenuta optužbama o silovanju i zlostavljanjima hollywoodskog producenta Harveya Weinsteina.
 
Francuskinje na društvenim mrežama prepričavaju svoja iskustva, koristeći oznaku #BalanceTonPorc, što doslovno znači "razotkrijte svoju svinju". 
 
No Cinematheque je odbacila kritiku svog programa kojeg je trebao otvoriti sam Polanski. 
 
"Ne dajemo nagrade i certifikate za dobro ponašanje", rekao je direktor te institucije, francusko-grčki redatelj Costas-Gavras, u odgovoru koji su potpisali i drugi članovi organizacije.
 
"Najmanje što mogu je ne odavati mu počast" 
 
"Naša ambicija je drugačija: pokazati cjelokupnost redateljskih radova i tako ih staviti nazad u tijek trajne povijesti kinematografije", dodao je redatelj.
 
Peticiju je započela feministička aktivistica Laure Salmona koja je u ponedjeljak za televiziju FranceInfo naglasila kako je pozivanje Polanskog nepotrebno čak i ako se retrospektiva održi. 
 
"Mogli bi mu barem ne odati počast, ne rasprostrijeti mu crveni tepih, to je najmanje što mogu", smatra aktivistica. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.