Cambridge otkazao gostovanje kontroverznom profesoru zbog jedne fotografije

Screenshot: YouTube/GQ

JORDAN Peterson, kanadski profesor psihologije, klinički psiholog i autor koji je posljednjih godina postao kontroverzna intelektualna zvijezda, nedavno je dobio ponudu za stipendiju na Sveučilištu Cambridge. No svjetski poznato sveučilište tu je ponudu ovih dana otkazalo, a sad je objasnilo i zašto.

Kako je objasnio prorektor Sveučilišta Cambridge, Stephen Toope, Petersonu je ponuda za gostujuću stipendiju na Odsjeku za teološke i religijske studije otkazana nakon što je otkrivena njegova fotografija s muškarcem koji nosi majicu s natpisom "Ja sam ponosni islamofob". 

Petersonovo "ležerno" druženje s dotičnim "ponosnim islamofobom" u suprotnosti je s radom Odsjeka, objasnio je Toope, a prenosi Independent.

"Ležerno odobravanje ove poruke kroz povezanost je, po našem mišljenju, antiteza radu Odsjeka koji se ponosi napretkom u međuvjerskom razumijevanju. Neke teške odluke uvijek će biti potrebne kako bi se osiguralo da naša sveučilišta ostanu mjesta robusnog, često izazovnog i čak neugodnog dijaloga, dok balansiramo akademsku slobodu s poštovanjem za članove naše zajednice", rekao je prorektor, dodavši kako je Odsjek saznao za fotografiju prošlog tjedna i odlučilo povući ponudu za gostujuću stipendiju Petersonu.

>> Puno se priča o intelektualnom dark webu. O čemu se zapravo radi?

Peterson: Zamjerio sam se politički korektnim tipovima koji signaliziraju vrlinu

56-godišnji Peterson, koji je posljednjih godina od relativno opskurnog profesora postao svjetska intelektualna zvijezda zahvaljujući svojim predavanjima i medijskim nastupima na kojima oštro proziva političku korektnost, LGBT aktivizam, feminizam i navodni napad na muževnost, među ostalim, u listopadu ove godine trebao je preuzeti stipendiju, s trajanjem od dva mjeseca. Njegova je lani objavljena knjiga "12 pravila za život: Protuotrov kaosu" postala bestseler, ali često je i sam kritiziran zbog kontroverznih teza poput one da "ne postoji ni trunka čvrstih dokaza koji potvrđuje da je zapadno društvo patološki patrijarhalno".

Peterson je ranije sam komentirao otkazivanje stipendije, tvrdeći da se zamjerio "rulji (koja forsira) raznolikost, jednakost i uključivost", odnosno "politički korektnim tipovima" koji žele kapitalizirati na "signaliziranju vrline", (virtue signalling) u ovoj prestižnoj akademskoj instituciji.

Cambridge je izgubio priliku da čuje njegovu seriju predavanja o biblijskoj knjizi Postanka, rekao je Peterson i dodao: "To me neće zaustaviti. Održat ću ih u Kanadi ili negdje. Nije da se neću imati čime zaokupirati u listopadu i studenom."

Studentski sindikat Sveučilišta Cambridge pozdravio je odluku uprave. "Njegov rad i pogledi nisu reprezentativni za studentsko tijelo i zato ne vidimo njegov posjet kao vrijedan doprinos Sveučilištu, već kao nešto što djeluje u suprotnosti s načelima Sveučilišta", komentirali su iz sindikata za Varsity.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.