Tko je Capaka imenovao ministrom vanjskih poslova i ovlastio ga da prijeti Austriji?

Foto: Index, Goran Stanzl/Pixsell

U RUJNU 2017. godine Hrvatska i Slovenija prepirale su se oko nečega, nitko se više ne sjeća oko čega, onako kako se već te dvije susjedne i prijateljske republike po navadi sezonski prepiru već dva-tri desetljeća.

>> Capak zaprijetio Austriji jer nas je stavila na crvenu listu: "Uskoro će skijanje..."

Pješaštvo u Ljubljani

"Hrvatsko bi pješaštvo za 48 sati moglo stići u Ljubljanu", zaprijetio je tada umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo zbog te zaboravljene sezonske prepirke između Hrvatske i Slovenije. Nitko tada Lošu nije ovlastio da u ime Republike Hrvatske razvija planove o invaziji na susjede, ali mnogi se Hrvat osjetio bolje, snažnije, poletnije i važnije kada je pročitao riječi ponosnog nositelja gebisa Jugoslavenske narodne armije i ogrlice s medaljonom svetog Benedikta. Uzdizali su se u svojoj ništavnosti maštajući o vojnoj odmazdi zbog tko zna kakve uvrede koje su im nanijeli Slovenci.

>> Kolinda razrješuje Davora Domazeta Lošu

Veteran svadbenih okršaja

Penzioniranom admiralu još se može oprostiti budalasto maštanje o vojnoj intervenciji u susjedstvu, no navada da se prijeti odmazdom kad god dođe do nekog međudržavnog prijepora u hrvatskom je javnom prostoru uhvatila čvrste korijene i nije ograničena samo na ostarjele i prolupale soldate.

Posljednjih tjedan dana Hrvatska je zbog turizma i pandemije koronavirusa na ratnoj stazi sa Slovenijom i Austrijom. Ulogu vojskovođe ovoga puta je poput štapskog nadnarednika na sebe preuzeo Krunoslav Capak, veteran svadbenih okršaja i heroj bitaka kod noćnih klubova. 

Capakova prijetnja Austrijancima

"Podsjećam da ljeto brzo prolazi i skijanje će opet pa će oni zvati ljude da dođu, a mi ćemo imati situaciju da propišemo mjere", rekao je Capak zaprijetivši tako Austrijancima da pripaze što rade jer im on jednim migom može uskratiti dvjestotinjak tisuća turista i barem 50 tisuća lonaca gusto naslaganih sarmi. I opet je mnogome Hrvatu zaigralo junačko srce. Već su krenuli otkazivati skijaške aranžmane kad su se sjetili da ih nisu ni uplatili, a i da jesu, već bi ih otkazali jer ne znaju hoće li na zimu imati što jesti nastavi li se strmoglavi pad ekonomije. Ni na trenutak nisu zastali i zapitali se o čemu taj Capak trabunja.

Nema ni ovlasti ni legitimitet

Prvo, Krunoslav Capak nema ama baš nikakvo pravo, ni legitimitet, ni ovlasti petljati se u vanjske poslove, a još manje prijetiti drugim državama. Ako Austrijanci već cijelo ljeto žestoko navaljuju na svoje građane moleći ih da ne odlaze iz zemlje na odmor, i ako na to već ne reagira Ministarstvo turizma, moglo bi Ministarstvo vanjskih poslova, a ne šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojeg, provjerili smo u odlukama vlade i Narodnim novinama, nitko nije imenovao za prvog među hrvatskim diplomatima.

Čime se Capak vodi, strukom ili politikom?

Drugo, i neizmjerno važnije, Capak je svojom prijetnjom Austrijancima otvorio ozbiljnu sumnju u sve mjere koje propisuju domaći epidemiolozi. Iz njegovih riječi može se zaključiti da se protuepidemijske mjere ne propisuju zbog opasnosti od zaraze nego zbog međudržavnih problema i domaćih političkih potreba. Znamo, ovo sada zvuči kao otkrivanje tople vode. Nacionalni stožer civilne zaštite, čiji je Capak član, već je dozvolio održavanje izbora i u HDZ-u i u cijeloj državi - na početku i na kraju strogih mjera zatvaranja zabranjivao je kazališta, a dozvoljavao mise, vadio iz karantene Darija Hrebaka kada je u saboru trebao stisnuti zeleni gumb za novu vladu Andreja Plenkovića...

Posljednji koji bi smio prijetiti

S takvom povijesti kontroverznih odluka Krunoslav Capak posljednji je koji bi trebao prijetiti bilo kome pa i Austriji. Niti smije, niti ima ikakav razlog, niti time Hrvatskoj na bilo koji način pomaže. Uvede li u skijaškoj sezoni zabranu putovanja u Austriju, bez obzira kakva tamo u to vrijeme bude epidemiološka situacija, iz Beča će Hrvatskoj s punim pravom odgovoriti da je to učinjeno iz osvete za prekid sezone u drugoj polovici kolovoza. Baš nitko neće tada imati razloga vjerovati mu da to čini iz interesa javnoga zdravlja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.