Capak o cjepivu protiv gripe: Očekujemo potrošiti sve doze, a možemo ih naručiti još

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na HRT-u je govorio o novom cjepivu protiv gripe. U Hrvatsku je, kaže, stiglo 600 tisuća doza najkvalitetnijeg tetravalentnog cjepiva te savjetuje cijepljenje protiv gripe, osobito onima u ugroženim skupinama. 

"U Hrvatsku je stiglo tertravalentno cjepivo - najbolje na tržištu. Sadrži dvije varijante A virusa i dvije varijante B virusa. Prema predikcijama WHO-a i prema onome što je do sada izolirano, imamo i mi 11 slučajeva i 12. nepotvrđeni, cjepivo je pogođeno i vjerojatno će nas štititi u određenoj mjeri. Dobro je da se cijepimo jer nas barem štiti od teških oblika bolesti", rekao je Capak. 

Očekuje da će se potrošiti svih 600 tisuća doza

Kaže da je na južnoj hemisferi bilo puno više gripe nego prethodnih godina. "Nitko ne zna kakva će biti gripa ove sezone. Na južnoj hemisferi, koja nam nekad služi za predikcije kakva će biti sezona kod nas na sjevernoj, je bilo puno više gripe nego inače jer su prije bile protuepidemijske mjere pa smo se tako štitili. Australci kažu da se radi o umjerenoj sezoni. Nitko ne zna što će biti kod nas", rekao je Capak. 

Očekuje da će se potrošiti svih 600 tisuća doza, a kaže da Hrvatska uvijek može nabaviti još. Nastavio je govoriti u vezi cijepljenja protiv koronavirusa. 

"Od kada je došlo novo cjepivo koje sadrži BA.4 i BA.5 varijantu omikrona interes za cijepljenje je nešto veći i mi se nadamo da će biti još veći", rekao je Capak. Od gripe je ljetos oboljelo 11 osoba. Jučer je zabilježen prvi slučaj ove jeseni, na otoku Cresu u Primorsko-goranskoj županiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.