Čelnika BP-a "rešetali" pitanjima u Kongresu: "Nespremni ste i ne surađujete u istrazi"

ČELNIK naftne kompanije British Petroleum, Tony Hayward, u četvrtak je u američkom Kongresu bio izložen pravom rešetanju pitanjima o razmjerima odgovornosti BP-a za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu. Trenutno najomraženijeg čovjeka u Americi zastupnicu su pitali o dizajnu i poduzetim mjerama na bušotini koju je kompanija pokušala zapečatiti prije samo eksplozije.

No, ono što je naročito razljutilo zastupnike bili su Haywardovi neodređeni odgovori koji su uglavnom glasili: "ne znam, nisam u tome sudjelovao, ne mogu reći", a zbog čega su ga kongresnici optužili da je nespreman došao na svjedočenje i da ne surađuje u istrazi. Hayward je tvrdio kako će izaći s odgovorima onda kada istraga bude gotova.

"Nema dokaza da je bezobzirno ponašanje uzrok nesreće"

Čelni čovjek BP-a ipak se na početku svjedočenja ispričao stanovnicima katastrofom pogođenog područja dodavši kako nema dokaza da je bezobzirno ponašanje uzrok nesreće 20. travnja. Naime, na dan same eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja, Hayward se također došao u američki kongres opravdati pred zastupnicima. Kongresnike je tada zanimalo je li BP štednjom prilikom zahvata na zatvaranju bušotine pridonio eksploziji. Time se suprotstavio američkom predsjedniku Baracku Obami koji je i u posljednjem obraćanju naciji istaknuo upravo bezobzirnost kompanije kao uzrok eksplozije na bušotini.

Prilikom svjedočenja zanimljiv je bio i istup republikanskog kongresnika Joea Bartona iz Houstona, središta naftne industrije u SAD-u, koji se ispričao zbog isprike BP-u da je pod iznudom Obamine administracije pristao uložiti 20 milijardi dolara u posebni fond za naknade stanovnicima Meksičkog zaljeva.

Na pitanje o vlastitoj zaradi, Hayward je kazao kako je 2009. godine primio šest milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.