Cerar: Povezivanje Italije s Kinom moglo bi ugroziti luku Koper

Foto: EPA

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u srijedu da bi EU trebala imati jedinstvenu politiku prema Kini te kao primjer nejedinstva naveo Italiju koja se s Kinom povezuje u okviru projekta Put svile koji bi trebao povezati zemlje Euroazije, Bliskog istoka i Afrike.

Odgovarajući na zastupničko pitanje o odnosima Europske unije i Kine, Cerar je na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku kazao da su odnosi EU-a s Kinom kompleksni jer su, s jedne strane, obilježeni partnerstvom, ali i ekonomskim rivalstvom, dok su na pojedinim područjima, poput kibernetske sigurnosti i geostrateškog pozicioniranja, Europa i Kina na suprotnim stranama, odnosno otvorene suparnice.
U Europskoj uniji ima dosta nejedinstvenog pristupa u odnosu na Kinu, kazao je Cerar, te pritom posebno istaknuo slučaj Italije koja se pridružila kineskom infrastrukturnom programu Put svile, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Takva bi talijanska odluka, koja predviđa kineske investicije u talijanske luke, mogla ugroziti slovensku luku Koper, kazao je Cerar te dodao da je tim važniji projekt gradnje željezničke veze Koper - Divača, najvećeg infrastrukturnog projekta u Sloveniji. Projekt je pokrenula ranija Cerarova vlada, a cilj mu je bolje povezivanje slovenske luke s kopnom i srednjoeuropskim državama, kako bi Koper i dalje mogao ostati najprofitabilnija luka na sjevernom Jadranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.