Češka: Česi s dvojnim državljanstvom mogu biti mobilizirani, napustite Rusiju

Ilustracija: Shutterstock

ČEŠKA je danas proširila upozorenje svojim građanima da napuste Rusiju nakon što je Moskva prošli mjesec proglasila djelomičnu mobilizaciju, objavilo je češko ministarstvo vanjskih poslova.

Češka vlada je još u veljači, kada je počeo rat u Ukrajini, upozorila svoje građane da ne putuju u Rusiju i da je napuste.

"Česi s ruskim državljanstvom mogu biti izloženi riziku mobilizacije"

Ministarstvo je proširilo upozorenje, poručivši da Česi koji imaju i rusko državljanstvo mogu biti izloženi riziku zbog mobilizacije, rekla je glasnogovornica ministarstva.

"Građani Češke koji imaju i rusko državljanstvo trebali bi imati na umu da ih ruske vlasti, ako se nalaze na teritoriju Ruske Federacije, u prvom redu smatraju građanima Ruske Federacije. Češko veleposlanstvo u Moskvi ne može im pružiti odgovarajuću, punu konzularnu zaštitu", objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Ministarstvo je upozorilo i da se u Rusiji ne mogu koristiti bankovne kartice izdane u Češkoj zbog sankcija. Češka je jedna od zemalja koje najviše pomažu Ukrajini i primila je stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica.

Češka je prestala odobravati vize Rusima, osim za humanitarna pitanja, kada je 24. veljače počela invazija na Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.