Češki ministar: Pobjeda francuskih nacionalista je upozorenje za čitavu Europu

Screenshot:  Lubomir Zaoralek/YouTube

POBJEDA Nacionalne Fronte Marine Le Pen na nedjeljnim regionalnim izborima u Francuskoj još je jedno u nizu upozorenja za Europu, rekao je danas češki ministar vanjskih poslova iz redova socijaldemokrata Lubomir Zaoralek.   

On je ocijenio da Europa mora pronaći odgovore na pitanja oko sigurnosti koja glasače tjeraju u naručje ekstremne desnice.

"Ja ne smatram (pobjedu Le Pen) samo upozorenjem za čitavu Europu, već i kao poziv Češkoj Republici da se ponaša odgovorno," rekao je ministar i dodao da je EU predugo čekao s usvajanjem temeljnih mjera potrebnih za upravljanje migrantskim valom.

Radikalizacija društva

I zamjenik premijera iz Kršćanskih demokrata, Pavel Belobradek, u komentaru francuskih izbora drži da tradicionalne demokratske stranke moraju pripaziti na ljudske strahove jer će se u suprotnom društvo radikalizirati.

Belobradek nije izrazio čuđenje uspjehom Nacionalne fronte, povezavši ga s propalom imigracijskom politikom u Francuskoj i nedavnim pokoljem u Parizu.

Nacionalna fronta je osvojila 30 posto glasova u prvom krugu regionalnih izbora, slijede je Republikanci bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja s 27 posto i socijalisti aktualnog predsjednika Hollandea s 23 posto glasova.

Le Pen je u posljednjim godinama uspješno promijenila imidž stranke koja više nije prihvaćena kao krajnje desna, homofobna i rasistička, već kao nacionalna, domoljubna i protueuropska, piše ČTK.

Paneuropski uspon nacionalista

Nacionalisti uživaju porast popularnosti u brojnim članicama EU, uključujući uspon Alternative za Njemačku, pobjedu desnice na nedavnim izborima u Švicarskoj i do nedavno nezamisliv ulazak Švedskih demokrata u politički mainstream. 

> Švedska protuimigracijska stranka s nacističkim korijenima ušla u politički mainstream

Značajan broj europskih socijaldemokrata, uključujući visokopozicionirane dužnosnike, od početka izbjegličke krize upozorava da ona pogoduje radikalnoj desnici i drugim ekstremnim strujama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.