Češki penzić osuđen na zatvor. Izvodio terorističke napade, a krivio muslimane

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

ČEŠKI umirovljenik osuđen je na četiri godine zatvora zbog terorističkih kaznenih djela koje je sam izveo, a za koje je htio optužiti muslimane, javlja BBC.

Jaromir Balda (71) sjekao je drveće, slagao ga na željezničku prugu kako bi onemogućio prolaz vlaku te pritom ostavio poruke na mjestu događaja na kojima je pisalo "Allahu Akbar" ("Bog je velik" na arapskom).

Dva putnička vlaka prošla su kroz njegove prepreke, ali na sreću nitko nije bio ozlijeđen.

Sud je, osim zatvorske kazne, umirovljeniku odredio i psihijatrijsko liječenje specijalizirano za simpatizere krajnje desnice. Penzioner je izjavio kako je počinio ta djela jer se nadao da će proširiti strah od muslimanskih migranata.

"Nisam htio počiniti teroristički napad''

"Nisam htio počiniti teroristički napad, htio sam se boriti protiv toga'', navodno je izjavio na regionalnom sudu u Pragu i dodao kako je vjerojatno bio zbunjen zbog lijekova za krvni tlak koje redovno uzima.

Umirovljeni električar položio je 2017. godine stabla na prugu u blizini grada Mlada Boleslav, oko 50 kilometara sjeverno od Praga.

Među prvima osuđen za teroristička kaznena djela

U prvom vlaku koji je naišao na njegovu prepreku bilo je devet putnika, dok je drugi, sa šest putnika i tri zaposlenika, udario u položena stabla brzinom od 80 km/h.

Stručnjak je izjavio kako je velika sreća da vlakovi nisu izletjeli s tračnica.

U porukama koje je ostavio na mjestu zločina nagovijestio je buduće napade na češko tlo i pozvao na nasilje protiv "čeških nevjerničkih pasa".

Lokalni mediji ukazali su na ironiju samog događaja da je stariji Čeh radikaliziran antimigrantskim idejama među prvima u zemlji osuđen za teroristička kaznena djela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.