Česte dojave o meduzama u Istri. Stručnjaci s Ruđera objasnili što ako vas opeče

Ilustracija: PIXSELL/Goran Kovacic

CENTAR za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju posljednjih dana zaprima učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre. Tim povodom Centar je objavio kako pravilno tretirati opečeno područje.

"Možemo potvrditi da su među opažanjima identificirane četiri vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza (Aequorea forskalea), morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella)", naveli su iz Centra za istraživanje mora IRB-a na Facebooku.

"I meduze koje se raspadaju mogu opeći"

"Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt s njima. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod", napisali su stručnjaci.

Ujedno iz IRB-a potiču građane da im na tkogovs@irb.hr ili preko društvenih mreža @CIMrovinj pošalju informacije o opažanjima meduza, tj. fotografije s lokacijom i procijenjenim brojem meduza.