Charles III. u Bordeauxu završio posjet Francuskoj

Foto: EPA

Britanski kralj Charles III. sa suprugom Camillom posjetom Bordeauxu, gdje je s gradonačelnikom posadio hrast, posjetio eksperimentalnu šumu i organski vinograd, danas je završio prvi posjet Francuskoj. Kralj Charles u središte posljednjeg dana posjeta stavio je pitanje ekologije.

U Bordeauxu umjesto govora radije se odlučio za simbolični čin: uz gradonačelnika Pierrea Hurmica u vrtovima gradske vijećnice posadio je hrast s posebnim lišćem, "odabran zbog svoje sposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama", prema Buckinghamskoj palači.

"Ova sadnja obvezuje vas i mene", izjavio je gradonačelnik.

Ekologija kao prioritet britanskog kralja

Kralj Charles III. predložio je jučer u Parizu stvaranje nove antante Velike Britanije i Francuske, posvećene održivosti, bioraznolikosti i klimi.

Ekologija je prioritet Charlesa III. još dok je bio princ. Na COP-u u Glasgowu krajem 2021. zatražio je od šefova država da udvostruče napore protiv klimatskih promjena.

Kao promicatelj održivijeg načina života, utemeljio je među ostalim organsku farmu i na kraljevskim imanjima uveo obnovljivu energiju.

Što su posjetili Charles i njegova supruga?

Camilla je danas posjetila udrugu za pomoć siromašnima, dok je Charles pogledao eksperimentalnu šumu u Floiracu. Tamo znanstvenici sa Sveučilišta u Bordeauxu i Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i okoliš od 2020. proučavaju utjecaj promjena u okolišu.

Prije odlaska za Veliku Britaniju, Charles je posjetio i imanje na kojem se nalazi organski vinograd. Charles III. namjeravao je doći u Francusku još u ožujku, što je trebao biti njegov prvi posjet inozemstvu otkako je kralj, ali je put odgođen jer su tada Francuskom vladali masovni prosvjedi zbog najavljene mirovinske reforme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.