Cijena kvadrata novogradnje u Zagrebu ide do 4500 eura, u Splitu do 7000 eura

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podizanje kamatnih stopa koje provodi Europska središnja banka kako bi obuzdala inflaciju trebalo bi se odraziti na tržište nekretnina.

Međutim, pad cijena u Hrvatskoj nije toliko realan s obzirom na to da se snižavanje cijena uglavnom odnosi na nerealno napuhane cijene starih građevina.

Cijene nekretnina postale su problem mnogima koji se bore s rješavanjem stambenog pitanja.

Danas stan od oko 50 kvadrata na Trešnjevci košta 145 tisuća eura

Prije pet godina stari stan od oko 50 kvadrata na zagrebačkoj Trešnjevci mogao se kupiti za 90 tisuća eura, prošle godine za 135 tisuća, a danas za 145 tisuća eura, izvještava RTL Danas. S kreditom na 30 godina, mjesečna rata bi bila 100 eura viša nego prije nekoliko godina.

"Nedavno sam gledala nešto u centru - 6000 eura po kvadratu, to nije baš dostupno", izjavila je za RTL Danas Ivana Čađenović iz Zagreba.

"Danas je vrlo teško to sebi priuštiti, s današnjim plaćama - pogotovo otkad smo prešli na euro", rekao je Vedran Keser iz Zagreba.

"Kamate su vrlo visoke i gotovo je nemoguće dobiti kredit i gotovo je nemoguće ga otplaćivati", smatra Biserka Despot iz Zagreba.

Pad cijena u Hrvatskoj nije toliko realan

Istodobno, 50 posto kupovina nekretnina ostvaruje se gotovinom, a svaki treći kupac je stranac.

"Osobe s prosječnom hrvatskom plaćom mogu dobiti određeni iznos kredita koji u principu nije dovoljan za kupnju nekretnine. Obično mogu dobiti kredit do 115 tisuća eura, što često nije dovoljno s obzirom na cijene na tržištu za dvosoban stan u Zagrebu", izjavila je Klara Kregar, agentica za nekretnine.

Podizanje kamatnih stopa koje provodi Europska središnja banka kako bi obuzdala inflaciju trebalo bi se odraziti na tržište nekretnina. Ipak, pad cijena u Hrvatskoj nije toliko realan.

"To je poput lijeka - kada ga koristite, morate paziti na nuspojave. Povećanje kamatnih stopa je lijek koji bi trebao smanjiti stopu inflacije, ali ne smije dugoročno i duboko naštetiti gospodarskom rastu jer nedostatak radnih mjesta i socijalne stabilnosti predstavljaju veći problem od inflacije", rekao je za RTL Danas Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus.

"Snižavanje cijena uglavnom će se odnositi na nerealno napuhane cijene starogradnje"

Prema riječima stručnjakinje za nekretnine Klare Matić, očekuje se da cijene novogradnje ostanu stabilne ili čak porastu na određenim lokacijama, dok bi za starogradnju moglo doći do određenog pritiska i snižavanja cijena. Međutim, teško je procijeniti koliko će cijene pasti.

"Snižavanje cijena uglavnom će se odnositi na nerealno napuhane cijene starogradnje. Imamo veliki broj ljudi koji nekretninu ne žele prodati, već je stavljaju na oglasnik i ako je netko kupi, kupi je. Tako se cijene napuhavaju i stvaraju očekivanja kod drugih prodavatelja, što izaziva paniku kod kupaca", izjavila je Matić za RTL Danas.

Cijena kvadratnog metra u Zagrebu i Splitu

U trenutnom stanju tržišta nekretnina, kvadratni metar u Zagrebu za starogradnju kreće se u rasponu od 2200 do 2800 eura, dok je za novogradnju taj raspon od 2800 do 4500 eura.

U Splitu, cijene starogradnje kreću se od 2600 do 3200 eura, dok su cijene novogradnje još više i mogu doseći čak 7000 eura po kvadratnom metru.

Analitičari tvrde da cijene neće značajno pasti i da će se u najboljem slučaju zadržati na trenutačnoj razini, koju većina smatra neprihvatljivom, izvještava RTL Danas.