Cijena nafte na najnižoj razini u gotovo sedam godina

Foto: 123rf

CIJENE nafte danas su na najnižoj razini u gotovo sedam godina nakon što zemlje članice OPECA-a na sastanku u petak nisu postigle sporazum o smanjenju proizvodnje ili njenoj gornjoj granici, javlja Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte u petak je prvi put u nekoliko desetljeća izostavila bilo kakvu referencu o ciljanoj količini nafte koju misli proizvesti u dolazećim mjesecima. Među članicama postoji prijepor oko iranske nafte koja b uskoro mogla preplaviti tržište po povoljnijim uvjetima zahvaljujući ukidanju zapadnih sankcija.

"Snažan dolar i podrhtavanje nakon sastanka OPEC-a pritišću tržište nafte," komentirao je Tamas Varga, analitičar nafte iz londonskih PVM Oil Associates.

Globalna cijena nafte (LCOc1) danas je pala za 82 američka centa i zadržala se na razini od 42.18 dolara po barelu.

Analitičari Barclaysa kažu da izostanak podataka o proizvodnim ciljevima predstavlja znak nesloge. "Prošla službena priopćenja su uključivala izjave o pridržavanju, strogom pridržavanju ili očuvanju proizvodnje u skladu s ciljevima. Ovo uočljivo nije".

OPEC pumpa više od 30 milijuna barela dnevno čime je stvorio zasićenje na tržištu, ali i izvršio pritisak na male proizvođače u SAD-u koji koriste nove, skuplje tehnologije za vađenje nafte i trpe gubitke.

Analitičari ocjenjuju da će se cijene nafte na rekordno niskim razinama zadržati kroz iduću godinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.