Cijena nafte skače iznad 100 dolara po barelu

"SVIJET bi se mogao suočiti s nestašicom nafte na tržištu i porastom njene cijene iznad 100 dolara po barelu zbog nedovoljnih ulaganja u otkrivanje novih naftnih rezervi", upozorio je Christophe de Margerie, predsjednik uprave Totala, treće po veličini nafte kompanije u Europi. "Ako se ne pokrenemo, doći će do problema. Za dvije do tri godine moglo bi biti prekasno", istaknuo je de Margerie.

Naglasio je i kako će cijena nafte skočiti sa sadašnje razine od oko 70 dolara na više od 100 dolara za barel. "Pitanje je samo kada. Sadašnja cijena nije dovoljna kako bismo zaštitili svoja dugoročna ulaganja", izjavio je čelnik Totala.

Izgledna nestašica

De Margerie je napomenuo da uz sadašnju razinu cijene na svjetskom tržištu naftaši nisu motivirani povećati ulaganja, zbog čega je izgledna nestašica. "Naftne rezerve su tu, međutim ako ne uložite novce u njihovo korištenje, nafta neće doći na tržište", rekao je de Margerie, prenosi BBC.

Prema njegovim riječima, za nedostatna ulaganja ne treba kriviti vodeće zemlje proizvođače nafte, a ni njihove državne kompanije koje su smanjenom proizvodnjom pokušale održati cijenu na prihvatljivoj razini. "Od zemalja koje se nalaze na udaru globalne krize ne možete tražiti da ulažu u potencijalni oporavak naftnog tržišta i da tako pomažu svijetu", rekao je, dodavši kako je vrijeme da vladini dužnosnici ozbiljno razmisle o problemu koji je na pomolu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.