Cijene dionica na azijskim burzama blago porasle, dolar oslabio

Ilustracija: Hina

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica blago porasle dok se čeka kako će se dalje razvijati situacija nakon što je kineski predsjednik obećao smanjenje carina i liberalizaciju tržišta, što je smanjilo strahovanja od trgovinskog rata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu 0,35 posto, nakon što je jučer skočio 1,2 posto.

Svi indeksi u plusu na početku trgovanja

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji. Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,4 i 0,9 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja svi su ti indeksi bili u plusu, zahvaljujući jučerašnjem skoku cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto jer su splasnula strahovanja od trgovinskog rata.

Rizik od takvog rata između SAD-a i Kine rastao je danima jer je Washington pritiskao najavama novih carina na uvoz kineskih proizvoda, a Peking odgovarao protumjerama.

No, jučer je predsjednik Kine Xi najavio da će Kina smanjiti uvozne carine na neke proizvode, uključujući automobile, omogućiti veći pristup stranih ulagača tržištima, smanjiti ograničenja stranog vlasništva u automobilskom sektoru i zaštititi intelektualno vlasništvo stranih kompanija.

To je ohrabrilo ulagače na svima najvećim svjetskim tržištima kapitala, no jutros je euforija splasnula, pa se čekaju idući diplomatski koraci.

„SAD i Kina i dalje su u fazi u kojoj istražuju namjere druge strane. I dok je Kina pokazala koliko je daleko spremna ići, tržišta se zapravo neće smiriti dok te dvije gospodarske sile doista ne postignu dogovor. Čeka se odgovor SAD-a“, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

Trguje se mirno i na tržištu valuta

I na valutnim se tržištima jutros trguje mirno, nakon što su jučer zbog popuštanja strahovanja od trgovinskog rata pali tečajevi valuta koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Tako se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 107,10 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2360 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2315 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo s jučerašnjih 89,88 na 89,60 bodova.

A nakon što su jučer skočile više od 3 posto, cijene su nafte stabilne. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,1 posto, na 70,95 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.