Cijene nafte pale ispod 90 dolara

Ilustracija: Profimedia

CIJENE nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod 90 dolara pod pritiskom očekivanja slabije potražnje i jačeg dolara uoči mogućeg značajnijeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1.9 dolara nego na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila je 89.45 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2.57 dolara nižoj cijeni, od 82.54 dolara.

Trgovina je danas ograničena zbog ispraćaja kraljice Elizabete II. u Britaniji, a trgovci su fokusirani na američku središnju banku, koja će ovog tjedna podići kamatne stope, možda i za puni postotni bod, kako bi ukrotila visoku inflaciju. U kolovozu potrošačke su cijene u SAD-u bile više 8.3 posto nego lani.

"Cijene su zakočili predstojeća sjednica Feda i jaki dolar"

Više kamatne stope značile bi više troškove zaduživanja i slabiju gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom, ali i potporu dolaru, koji se zadržao blizu najviše razine u dva desetljeća, što znači slabiju kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

"Cijene su zakočili predstojeća sjednica Feda i jaki dolar", zaključio je Tamas Varga iz PVM-a. Potražnja već neko vrijeme brine tržišta, posebno nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) prošlog tjedna procijenila da bi u četvrtom tromjesečju mogla stagnirati.

Kočnica cijenama bila je i nada da bi kriza u opskrbi plinom u Europi mogla biti ublažena. Njemački kupci rezervirali su jutros kapacitete za dopremu ruskog plina zatvorenim plinovodom Sjeverni tok 1, ali podaci o narudžbama naknadno su revidirani i plin ne stiže u Njemačku.

Putin zaprijetio da će najbogatijim zemljama obustaviti isporuke nafte

Opskrba ruskim energentima dovedena je pod znak pitanja nakon što su zapadne zemlje Rusiji počele uvoditi sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu. EU se sprema uvesti embargo na rusku naftu i derivate, a G7 želi ograničiti njezine cijene.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će u tom slučaju skupini najbogatijih zemalja svijeta obustaviti isporuke. "Nad tržište se i dalje nadvija sjena stupanja na snagu europskih sankcija na rusku naftu. Opskrba će početkom prosinca biti ograničena, a malo je vjerojatno da će američki proizvođači brzo reagirati" i osigurati zamjenu, naveli su analitičari ANZ-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak pojeftinio 1.80 dolara, na 95.70 dolara.