Pale cijene nafte

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 93 dolara pod pritiskom bojazni da će blagi rast potrošačkih cijena u SAD-u u kolovozu potaknuti središnju banku da ponovo značajno podigne kamatne stope.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93.20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 77 centi nižoj cijeni, od 87.01 dolar.

Trgovce je danas zaokupio podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u kolovozu porasle 0.1 posto u odnosu na srpanj kada su stagnirale, prema izvješću ministarstva rada. Ekonomisti su u Reutersovoj anketi prognozirali pad cijena za 0.1 posto.

Inflacija u SAD-u preko 8%

Godišnja stopa inflacije iznosila je 8.3 posto i blago je pala u odnosu na srpanj, ali je još uvijek daleko od ciljane razine od dva posto koju je odredila središnja banka.

Fedov odbor za monetarnu politiku sastaje se idući tjedan i trgovci strahuju da će ponovo znatno podići kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju, što bi zakočilo gospodarski rast i potražnju za naftom. 

Naftna tržišta muči i opetovano uvođenje mjera kontrole covida-19 u Kini, drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte. Kinezi su manje putovali tijekom trodnevnog praznika Sredine jeseni, a pali su i prihodi od turizma, pokazali su službeni podaci.

"Strukturni izgledi tržišta nafte i dalje pokazuju tijesnu opskrbu, ali za sada ih kompenziraju nepovoljni trendovi cikličke potražnje", napisali su u bilješci analitičari Morgana Stanleyja.

Očekuje se blagi pad zaliha u SAD-u

Strateške naftne rezerve u SAD-u pale su pak u prošlom tjednu za 8.4 milijuna barela, na 434.1 milijun barela, najnižu razinu od listopada 1984. godine, prema podacima koje je u ponedjeljak objavilo ministarstvo energetike.

Analitičari očekuju da će i najnovija izvješća o komercijalnim zalihama pokazati blagi pad, za oko 200.000 barela, prema preliminarnom Reutersovom istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Udruga naftne industrije API objavit će tjedno izvješće o zalihama tijekom dana, a vlada sutra.

"I dalje smo konstruktivni kada su u pitanju cijene nafte, unatoč pojačanim nepovoljnim faktorima za potražnju, budući da na strani ponude cijene i dalje podupire sporiji od očekivanog rast proizvodnje u SAD-u i proaktivan OPEC+", napisao je Amarpreet Singh iz Barclaysa.

OPEC+ smanjuje proizvodnju

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili su u listopadu blago smanjiti proizvodnju nafte, za 100 tisuća barela dnevno, upozorivši na mogući povratak na tržište iranskih barela u slučaju uspješnog okončanja pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Izgledi za oživljavanje sporazuma iz 2015. trenutno su nejasni. Njemačka je u ponedjeljak izrazila žaljenje što Teheran nije pozitivno odgovorio na europske prijedloge, a američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da dogovor vjerojatno neće biti postignut tako skoro.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 2.22 dolara, na 97.50 dolara.