Cijene nafte padale zadnja dva mjeseca. Sad rastu

Foto: EPA

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima i na putu svog prvog tjednog rasta u posljednja dva mjeseca, poduprte optimističnom procjenom potražnje u sljedećoj godini i slabijim dolarom. Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77.12 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 72.10 dolara.

Cijene su na oba tržišta na putu skromnog tjednog dobitka, nakon što je Fed najavio da bi se u sljedećoj godini mogli smanjiti troškovi zaduživanja. Dolar je u četvrtak zbog toga pao na najnižu razinu u četiri mjeseca. Slabiji dolar čini naftu izraženu u dolarima jeftinijom za strane kupce.

OPEC nedavno dogovorio smanjivanje proizvodnje

Svjetska potrošnja nafte porast će u 2024. za 1.1 milijun barela dnevno, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom mjesečnom izvješću, što je 130 tisuća barela dnevno iznad prethodne procjene. Kao razloge je navela povećanje potražnje u SAD-u i niže cijene nafte.

Procjena rasta potražnje u 2024. IEA više je nego dvostruko manja od prognoze Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja očekuje da će biti na razini 2.25 milijuna barela dnevno. "Smanjenje proizvodnje OPEC+ vjerojatno će održati tržište nafte na početku 2024. u ravnoteži, unatoč slabijoj potražnji, a to bi trebalo ublažiti trenutnu zabrinutost zbog prekomjerne ponude", objavio je Commerzbank.

OPEC+, koji okuplja OPEC i saveznike predvođene Rusijom, krajem studenog je dogovorio dobrovoljno smanjivanje proizvodnje od oko 2.2 milijuna barela dnevno za prvo tromjesečje.

Kineski statistički ured objavio nove podatke

No slabi su gospodarski podaci najvećeg europskog gospodarstva Njemačke i najvećeg svjetskog uvoznika Kine ograničili rast cijena nafte. Njemački indeks menadžera nabave PMI, koji objavljuje S&P Global, pao je u prosincu šesti mjesec zaredom na 46.7 bodova. 

Podaci koje je danas objavio kineski statistički ured pokazuju da je rafinerijska prerada u studenom pala na najnižu razinu od početka 2023. godine, zbog pritiska marži na rafinerije koje nisu u državnom vlasništvu pa su rezale proizvodnju, dok je slaba potrošnja dizela smanjila nacionalnu potražnju za gorivom.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica jučer poskupio 2.86 dolara, na 77.06 dolara.