Cilj Srbije je ući u Europu do 2014.!

"DANAS je povijesni dan za Srbiju", izjavio je predsjednik Boris Tadić nakon što je i službeno podnio zahtjev za članstvo Srbije u Europskoj uniji. Srpski predsjednik istaknuo je kako je glavni cilj Srbije tijekom ovih deset godina bio ulazak u Europsku uniju, dodajući kako je Srbija sada spremna ispuniti taj cilj. Tadić je izrazio nadu da će Srbija u narednih "jako malo godina" to i ispuniti.

Srbija od nacionalističke prošlosti do europske budućnosti

Europski povjerenik za proširenje Oli Rehn kazao je danas u Stockholmu kako je ovaj događaj "kruna švedskog predsjedavanja Unijom". "Srbija je u zadnjih deset godine od nacionalističke prošlosti došla u europsku budućnost. Mi u Komisiji jedva čekamo da počnemo raditi s vama", poručio je Rehn na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem i švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom.

"Srbija kreće ka EU, cijeli Zapadni Balkan kreće ka EU i to je važno za stabilnost i mir Jugoistočne Europe", rekao je Rehn.

Podsjetimo, Europa je "pozdravila" aplikaciju Srbije za članstvom u Uniji i prethodnim ukidanjem tzv. schengenske vize, odmrzavanjem privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a i glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz potvrdio napredak Srbije u pogledu suradnje s međunarodnim sudom.

Do prosinca sljedeće godine Srbija želi dobiti status kandidata

"Cilj naše integracije je 2014. godina. Mislim da možemo biti pozitivno iznenađenje u Europi sljedeće godine", kazao je nakon predaje kandidature srpski predsjednik Tadić. Podsjetio je kako je svojom vizijom Srbije u EU put integracije zacrtao još premijer Zoran Đinđić i proveo je kroz "mračne dane diktature". "Ući ćemo u Europu sa vlastitim identitetom", kazao je Tadić i dodao da će Srbija učiniti sve da do prosinca sljedeće godine dobije status kandidata.

Tadić: Svaki dan razmišljam o uhićenju Mladića i Hadžića

"Stav europskih institucija je da prije toga moramo ispuniti sve svoje obaveze - uhitimo Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Svakog dana svoje dnevne obaveze počinjem tako što razmišljam i radim na hvatanju Mladića i Hadžića", kazao je Tadić dodajući kako ratifikacija ovisi i o izvještaju glavnog tužitelja Serga Brammertza kojim je vrlo zadovoljan. Tadić je kazao i kako će Srbija ispuniti sve uvjete prije ulaska u EU, a ne samo dio njih, te da ne traže da taj vremenski period bude skraćen, piše Blic.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.