Cirkus u parlamentu BiH: Premijer mora sam sakupljati potpise potpore

Foto: Hina

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisiljen je osobno tražiti od zastupnika u parlamentu potpise potpore za ostanak na dužnosti jer ih mora predočiti Zastupničkom domu na sjednici zakazanoj za idući tjedan, a taj slučaj presedan je čak i u kaotičnim bosanskohercegovačkim uvjetima i više liči na cirkus nego na bilo kakvu ozbiljnu političku aktivnost, ocjena je koju prenose mediji.

Sukladno odluci Zastupničkog doma Zvizdić bi na sjednici 20. rujna morao predstaviti pisani dokaz da ga podupiru barem 22 od ukupno 42 zastupnika tog doma, a razjašnjavanje dvojbe ima li on takvu potporu ili ne teorijski bi trebalo odrediti sudbinu cijelog Vijeća ministara, odnosno (ne)postojeće vladajuće većine koja se praktično raspala još proljetos.

Procjena je kako bi Zvizdić mogao prikupiti popise najviše 18 zastupnika, što bi onda bio dokaz da u parlamentu nema potporu pa bi to značilo i pad vlade, no u slučaju BiH ni to ne bi bilo nužno jer zapravo nema ni prostora ni mogućnosti za uspostavu neke nove vladajuće većine.

Zahtjev za dokazivanje većine stigao iz redova oporbe

Takav zahtjev pred Zvizdića je dospio na prijedlog Sadika Ahmetovića, koji je ranije bio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) pa je zbog kršenja stranačke stege iz nje izbačen, zajedno s još dvojicom zastupnika s kojima je onda osnovao klub neovisnih zastupnika.

Iako je ova inicijativa rezultat obračuna unutar same SDA tu su priliku odmah iskoristili zastupnici oporbe, ali i Saveza za bolju budućnost (SBB), iako je ta stranka formalno dio vladajuće većine, no njen je vrh u stalnom sukobu s dijelom vrha SDA i njenim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) drži pak kako je inicijativa iza koje stoje 23 zastupnika protivna Zakonu o Vijeću ministara i poslovniku o radu parlamenta BiH.

Preuranjena predizborna kampanja

"Takav vid odnosa nije poznat u dosadašnjem radu Vijeća ministara, a ni parlamenta BiH. Tražio sam da se ova inicijativa skine s dnevnog reda, ali nisam dobio potporu i ona je otišla na glasovanje. Mislim da se radi o jednoj preranoj predizbornoj kampanji, koja nas odvlači od onoga što doista treba raditi i čime se trebamo baviti. I pored svega ovoga vjerujem da će ovo Vijeće ministara raditi do kraja mandata, bez obzira na to što SBB igra dvostruku igru", kazao je Džaferović banjolučkim "Nezavisnim novinama".

Slično misle i u bloku srpskih stranaka koje su dio problematične vladajuće većine.

"To još nije viđeno. Ne znam zašto bi Zvizdić išao skupljati potpise. Neka ih sakuplja Ahmetović, ako zna što s tim činiti", kazao je zastupnik Božidar Bojić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

"Predstava za javnost"


Ni u HDZ-u BiH, koji je također dio vladajuće većine, ne vide nikakvog smisla za ovakve postupke te ih opisuju kao predstavu za javnost.

"Ovo nema ni na Marsu. Sve ovo liči na neke privatne obračune u koje je uvučen parlament bez ikakve potrebe", ocjena je Nikole Lovrinovića, predsjednika kluba zastupnika HDZ BiH.

Iako žestoki protivnici sadašnje izvršne vlasti, u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika smatraju kako je sve to neozbiljno i ponižavajuće, prije svega za samu državu.

Moguće je da Zvizdić nikad ni ne skuplja potpise

SNSD-ov zastupnik Nikola Špirić ocjenjuje kako se, donio Zvizdić potpise ili ne, ništa se neće promijeniti te da će vlast nastaviti funkcionirati u sadašnjem obliku, makar i u tehničkom mandatu, a država će se, kako je rekao, "nastaviti valjati u blatu".

Kako stvari stoje, sasvim je moguće i da Zvizdić jednostavno ignorira zaključak Zastupničkog doma i tražene potpise nikada i ne dostavi, a da to ne proizvede nikakve konkretne posljedice ni po zakonodavnu niti po izvršnu vlast, jer ne postoje jasno definirane zakonske i poslovničke mogućnosti da ga se zbog takvog postupka sankcionira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.