Čobanković: Kruh neće poskupjeti

USPRKOS najavama pekara i vrtoglavom rastu cijene pšenice na međunarodnom tržištu, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković tvrdi da do poskupljenja kruha neće doći.

Također je rekao da, suprotno od onoga što su neki predviđali, Vlada neće uvoditi emabargo na izvoz pšenice.

"Hrvatska ima značajan višak pšenice pa trenutačno nećemo uvoditi embargo na njezin izvoz. Međutim, dodao je, kao odgovorna Vlada pratit ćemo situaciju i reagirati ako bude trebalo", izjavio je za HRT.

Objasnio je da nema osnove za poskupljenje kruha. "Cijena pšenice u cijeni kruha zastupljena je sa samo 10 posto, pa razloga za poskupljenje nema", bio je kategoričan Čobanković. Demantirao je i nagađanja o poskupljenju mesa, kukuruza i ostalih prehrambenih artikala.

"Cijena kilograma pšenice će za 40 dana doseći 1,50 kuna"

I dok su seljaci još nedavno bili zadovoljni postignutom cijenom pšenice od kunu i dvadeset lipa po kilogramu, neki od njih tvrde da bi cijena, u skladu s kretanjima na globalnom tržištu, trebala biti viša.

"Zbog loših vremenskih uvjeta i smanjenih prinosa povećanje otkupne cijene je nužno. Ja sam uvjeren da će u roku od 40 dana ta cijena doseći 1,50 za kilogram", rekao je Antun Laslo iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.