Ćorić: Napravit ću sve da se INA vrati u hrvatske ruke

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MINISTAR gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u petak kako je spreman za izazove koji su pred vladom i njegovim resorom, a vjeruje i kako mogu odraditi dobar posao prije svega u kontekstu oporavka od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. 

"Bit će ovo jedno dosta aktivno razdoblje sljedećih godinu-godinu i pol dana. No vjerujem da možemo odraditi dobar posao, prije svega u kontekstu oporavka od krize 2021. godine, s jedne strane. S druge strane, inzistirat ćemo da se hrvatsko gospodarstvo, i mi u Ministarstvu, okrenemo pozitivnim pričama. Malo veći naglasak u sljedećih nekoliko godina bit će na tzv. nacionalnim odlikašima u hrvatskom gospodarstvu", rekao je Ćorić odgovarajući na pitanja novinara pred Banskim dvorima. 

Kaže da će napraviti sve da se INA vrati u hrvatske ruke 

Ponovio je i kako će učiniti sve da u ovom mandatu vlade dođe do reotkupa Ine, odnosno povratka INA-e u hrvatske ruke. 

"Mogu najaviti da ćemo učiniti sve da do toga dođe. Ako me pitate hoće li se to 100 posto dogoditi, to vam nitko nije u stanju reći", rekao je Ćorić odgovarajući na novinarske upite.

Podsjetio je da se do kraja ovoga mjeseca očekuje finalno izvješće Lazarda, savjetnika vlade u procesu mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u INA-i, a nakon toga, kada se vrate s godišnjeg odmora, "naredna faza s MOL-om".

Lazard je 10. lipnja Savjetu za INA-u predstavio preliminarno izvješće o dubinskom snimanju INA-e, a dva tjedna poslije, 24. lipnja Ćorić je, kao ministar zaštite okoliša i energetike, održao i prvi sastanak s predstavnicima mađarskog MOL-a. 

Upitan što je s nacionalnom razvojnom strategijom i onda operativnim planovima, kazao je da je nacionalna razvojna strategija u finalnoj fazi izrade i vjeruje da će u idućih mjesec-dva dana biti i donesena. 

"Naše gospodarstvo već 30 godina vuče strukturne probleme, neke od njih se nije riješilo i od mene ćete moći očekivati objektivan pristup", zaključio je Ćorić.

Novim ministrima u vladi poželio je da imaju puno strpljenja i živaca te poručio "da budu svoji i daju sve od sebe i onda rezultat neće izostati". 

Preuzeo resor od Horvata

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić preuzeo je svoj resor istaknuvši namjeru da se što prije krene u potrebnu transformaciju gospodarstva u suglasju s ciljevima održivoga razvoja, priopćeno je iz Ministarstva.

Tijekom primopredaje, dosadašnji ministar Darko Horvat poželio je ministru Ćoriću puno uspjeha u budućem radu, istaknuvši kako je u protekle dvije godine realizirano mnogo kvalitetnih projekata te su brojne stvari postavljene na zdrave i održive temelje, posebno u segmentu velikih trgovačkih društava koja su se našla u velikim problemima.

"Puno smo toga napravili sa željom i ciljem još bržeg rasta hrvatskoga gospodarstva, većeg i od 3 posto godišnje koliko smo imali u prosjeku zadnjih godina", kazao je Horvat.

Horvat ponosan na pojedine projekte

Posebno je ponosan na pojedine projekte koje su uspješno realizirali, poput kontinuiranog provođenja politike administrativnog rasterećenja gospodarstva, donošenja prvog akcijskog plana za smanjenje ili ukidanje neporeznih i parafiskalnih davanja, razvoja i podizanja poduzetničke infrastrukture u obliku inkubatora i zona diljem cijele Hrvatske, kreiranje poticajnih mjera za privlačenje stranih investitora te razvoj projekta stipendiranja učenika u srednjem strukovnom obrazovanju.

Horvat je izrazio uvjerenje da će se velik dio tih projekata i nastaviti. "Pred nama su tek sad veliki izazovi kroz koje će trebati vrlo dobro kormilariti, a siguran sam i vjerujem da je ministar Ćorić prava osoba za to, koja će svojim znanjem, iskustvom i vizijom vrlo uspješno voditi novo ministarstvo", naglasio je Horvat.

Ćorić čestitao Horvatu

Ćorić je čestitao Horvatu na svim dosadašnjim aktivnostima te izrazio namjeru da se što prije krene u potrebnu transformaciju gospodarstva u suglasju s ciljevima održivoga razvoja.

"Ova nam je aktualna kriza jasno ukazala na to kojim putem moramo ići kako bismo ostvarili samodostatnost. Pred nama je zaista povijesna prilika koju moramo iskoristiti kako bismo Hrvatsku pozicionirali na karti gospodarski uspješnih, ekološki održivih i klimatski neutralnih zemalja", istaknuo je Ćorić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.