Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?

Foto: Profimedia, EPA

Osuđeni srpski ubojica izgleda kao misteriozni muškarac viđen u blizini kuće Jill Dando na dan njezina ubojstva prije 25 godina, ustvrdio je jedan britanski stručnjak.

Ime Milorada Ulemeka zvanog Legija pojavilo se nakon analize zrnate snimke nadzorne kamere koja prikazuje čovjeka u blizini kuće televizijske voditeljice u Fulhamu u zapadnom Londonu. Dando (37), BBC-jeva novinarka i voditeljica emisije Crimewatch, pogođena je u potiljak na svome kućnom pragu 26. travnja 1999. godine, piše The Times.

Pokrenula pomoć za kosovske izbjeglice

Ubijena je nekoliko tjedana nakon što je pokrenula televizijski apel u kojem je prikupljeno 54 milijuna funti za kosovske izbjeglice koje su pobjegle od srpskih paravojnih snaga tijekom građanskog rata u Jugoslaviji.

Ulemek je bivši pripadnik francuske Legije stranaca, a kasnije je bio pripadnik egzekucijskog odreda pod kontrolom režima Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije. Osuđen je za ubojstva Ivana Stambolića, bivšeg predsjednika Socijalističke Republike Srbije i Miloševićevog suparnika, koji je ubijen 2000. godine, te predsjednika vlade Srbije Zorana Đinđića, koji je 2003. godine ubijen u atentatu u Beogradu.

Ulemek je posvjedočio i da je čuo za ubojstvo Slavka Ćuruvije (49), novinskog izdavača koji je ustrijeljen ispred svoje kuće u Beogradu 15 dana prije nego što je Dando postala meta. Ulemek tvrdi da je Ćuruvija bio na meti zbog svoje kritike Miloševića.

Nakon ubojstva Jill Dando, BBC je navodno dobio informaciju da je egzekucija zapravo odmazda za zračni napad NATO-a na Radioteleviziju Srbije 1999. godine u kojem je ubijeno 17 djelatnika.

Emi Polito, bivši analitičar u policiji Essexa, rekao je za Daily Mirror da nije mogao "pronaći značajne razlike" između Ulemeka i slika čovjeka sa snimke nadzorne kamere koje bi ga eliminirale kao osumnjičenika. Međutim, rekao je da postoji ograničena mogućnost - druga najniži stupanj na ljestvici od šest - da se radi o istoj osobi.

Ulemekov odvjetnik: Moj klijent nije zainteresiran za suradnju

Ulemekov odvjetnik Aleksandar Kovačević rekao je za Daily Mirror da osuđeni ubojica, koji u Srbiji služi kaznu od 40 godina zatvora, ne želi komentirati moguće veze s ubojstvom Dando. "On nije zainteresiran za sudjelovanje", rekao je Kovačević.

Netflixova dokumentarna serija s kraja prošle godine o "jednom od najozloglašenijih neriješenih ubojstava 20. stoljeća" nije uspjela donijeti nikakav iskorak.

Barry George (64) osuđen je za ubojstvo Jill Dando 2001. godine, ali je zakazano ponovno suđenje nakon što je Žalbeni sud presudio da forenzički dokazi korišteni u izvornom procesu nisu bili pouzdani. George je oslobođen nakon drugog suđenja 2008. godine.

Georgeovi odvjetnici i obitelj tvrdili su da je policija koja je istraživala ubojstvo postala opsjednuta njegovim čudnim ponašanjem, što je bila posljedica autizma, te je previdjela dokaze o njegovoj nevinosti.

Scotland Yard je u priopćenju napisao: "Na 25. godišnjicu ubojstva Jill Dando, naše misli ostaju s njezinom obitelji i svima onima koji su pogođeni njezinom smrću. U godinama nakon njezina ubojstva istraga je podvrgnuta brojnim analizama, s ciljem utvrđivanja mogu li stvari napredovati s napretkom tehnologije i forenzike. Istraga je sada u neaktivnoj fazi, što znači da trenutno nije predmet rutinskih pregleda. Međutim, nijedno neriješeno ubojstvo nikada nije zatvoreno i detektivi će razmotriti svaku novu informaciju kako bi procijenili predstavlja li novu i realnu liniju istrage."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.