"Crkva želi da rađate djecu makar ih ne možete prehraniti ili su začeta silovanjem"

CENTAR za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) komentira kako je posjet Pape iskorišten da bi se poslala poruka o "nepovredivosti ljudskog života od začeća do njegova prirodnog skončanja..." te poziva na reviziju zakona koji dopušta prekid trudnoće.

Iz Centra kažu da živimo u društvu u kojem su žene manje važne i manje moćne te da njihove živote, tijelo i zdravlje nastoje kontrolirati različite institucije kojima upravljaju muškarci. Ističu kako prigovori i protivljenje pobačaju od strane Crkve manje idu prema obrani fetusa i svetosti života, a više prema provođenju represije i zadržavanja kontrole nad seksualnošću.

"Treba rađati djecu bez obzira što ih ne možete prehraniti"

"Cilj seksualnih odnosa je prokreacija, a ne užitak. Treba rađati djecu bez obzira što ih ne možete prehraniti, bez obzira jesu li željena ili nisu, jesu li začeta kao rezultat prisilnog seksualnog odnosa. Brane se prava embrija nauštrb prava trudne žene. Naglašava se da je život svetinja, a postoje primjeri kada crkva ne reagira ili čak odobrava ubojstva npr. u ratovima", pišu iz CESI-ja. Ističu kako je Papa u Zagrebu izlagao i o savjesti, no kažu kako je to pravo zanijekano ženama koje žele namjerno prekinuti trudnoću. Tvrde da ih Crkva želi prisiliti da protiv vlastite volje i savjesti zadrže trudnoću.


"Patrijarhalni sustav prisutan je u svim društvima i kroz povijest je iskoristio ženska tijela za svoje potrebe, ograničavaju mogućnost žena da izraze i uživaju u svojoj seksualnosti,  da slobodno i odgovorno donose informirane odluke o vlastitom tijelu, da biraju sebi partnere/ice, da donose odluke o potomstvu, da se zaštite od bolesti i nasilja, i da ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života", pišu iz Centra te dodaju kako ženska tijela i reproduktivno zdravlje kontroliraju institucije koje određuju populacijsku politiku, a koje su u savezništvu sa crkvama i anti-choice grupama.

Žene imaju pravo na slobodno raspolaganje svojim tijelom

"Mi se zalažemo za pristup koji poštuje ljudska prava žena, njihova seksualna i reproduktivna prava koja su osnovana na istim principima koji su zajednički i drugim ljudskim pravima, kao što su ljudsko dostojanstvo, jednakost, tjelesni integritet, samoodređenje. Seksualna i reproduktivna prava odnose se na prava i slobode vezane u sposobnosti i mogućnosti osobe da stvara i donosi odluke o svom životu, a koje imaju utjecaj na njeno seksualno i reproduktivno zdravlje", pišu iz Centra. Zaključuju kako žene imaju pravo na zdrav život, slobodno raspolaganje svojim tijelom i donošenje odluka o svojim životima bez prisile, zlostavljanja i nasilja.

"Pravo na pobačaj je temeljno pravo žena, stoga je legalan, siguran i dostupan abortus sastavni dio kontrole žena nad svojim životom", kažu iz Centra. Cijelo reagiranje na Papin posjet Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.