U Crnoj Gori pale ostavke zbog prepisivanja Jokićevog programa

Foto: FAH

ČLANOVI crnogorskog ekspertnog tima, koji su prepisali dio hrvatskog kurikuluma za Tjelesni odgoj i zdravstvenu kulturu, Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli su neopozive ostavke na članstvo u radnoj grupi za izradu programa reforme u školstvu. Uz to, vratit će honorare koje su primili za taj posao, pišu crnogorske Vijesti.

>> OPTUŽEN ZA PREPISIVANJE OD JOKIĆA Crnogorski ministar poslao predmete na uređivanje

>> CRNA GORA KAO BARIŠIĆ "Nismo plagirali Jokićev program, samo smo zaboravili navesti izvor"

>> Jokiću ne smeta što je Crna Gora prepisala njegovu reformu: "Sramota je da naša djeca nemaju koristi"

Crnogorsko Ministarstvo prosvjete iniciralo je izbor novog Nacionalnog savjeta za obrazovanje još prošli tjedan, nekoliko dana nakon incidenta s prepisivanjem dijela planova i programa iz prijedloga reforme obrazovanja Hrvatske. Stav je Ministarstva da odgovorni pojedinci moraju odgovarati za učinjeno.

"Po dobivanju informacija o preuzimanju dijela hrvatskog kurikuluma u crnogorski osnovnoškolski program za Tjelesni odgoj, Zavod za školstvo održao je, po zahtjevu Ministarstva prosvjete, sastanak s članovima radne grupe koju je formirao s ciljem izrade ovog predmetnog programa. Članovi Komisije u sastavu: Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli su neopozivu ostavku na članstvo u radnoj grupi za izradu Programa te će iznos koji su primili po osnovu angažmana za rad u Komisiji biti vraćen u Budžet", piše o priopćenju Ministarstva prosvjete.

Prepisku primijetila profesorica OŠ Voltino

Podsjetimo, na planovima i programima iz prijedloga reforme obrazovanja Hrvatske tijekom 18 mjeseci radilo je 500 stručnjaka raznih područja. Bivši voditelj hrvatske ekspertne skupine Boris Jokić rekao je kako je "nemoralno i nečasno" bilo crnogorsko prepisivanje hrvatske reforme bez dogovora s onima koji su na njoj radili.

Upravo je članica njegove radne skupine, profesorica iz osnovne škole Voltino, Ljiljana Hanžek, primijetila kako je jedan dio crnogorske reforme isti kao onaj na kojemu je i sama surađivala.

Rad hrvatskih stručnjaka platili su građani Hrvatske

"Nečasno je od Crne Gore da su bez pitanja i konzultiranja preuzeli hrvatske dokumente i naš autorski rad. Metodologija i dokumenti su javno dostupni svima, i kao znanstveniku mi ne smeta ako će djeca u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi od našeg rada imati prilike za bolji odgoj i obrazovanje. Pravo pitanje za one koji vode Hrvatsku je kako objašnjavaju da je rad plaćen novcem hrvatskih poreznih obveznika preuzet od drugih zemalja. Za koga smo mi sve to radili", kazao je Jokić.

"Sramotna je činjenica da od rezultata stručnog, kreativnog i hrabrog rada preko 500 hrvatskih učitelja, odgajatelja, ravnatelja, stručnih suradnika i znanstvenika nemaju koristi djeca i mladi u Hrvatskoj – naša djeca. To je nacionalna sramota koja će godinama pratiti naše obrazovanje. U mnogim sferama života u prethodnih dvadeset godina političari, i njima klijentelistički pridruženi krugovi, od ljudi rade budale. Cjelovita kurikularna reforma, i sve već godinama povezano s njom, možda je i najočitiji primjer toga. Pravo je pitanje do kada", zaključio je Boris Jokić.

Iz hrvatskog autorskog tima rečeno je podgoričkim medijima da je prepisivanje kurikuluma bez konzultacija nekorektan postupak, ali da neće tužiti crnogorsku stranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.