Crna Gora pokreće svemirski program: "Znam da će ovo izazvati podsmijeh"

Ilustracija: EPA

PREDSJEDNIK tehničke vlade u Crnoj Gori, Dritan Abazović, najavio je da će njegova zemlja prvi put u svojoj povijesti pokrenuti svemirski program. "Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmijeha, za neke će možda biti predmet memova, ali stvar je ozbiljna i drago mi je da vam to prenosim“, rekao je Abazović na sjednici vlade.

Naglasio je da će Ministarstvo znanosti pripremiti odluku o pokretanju programa. Potvrdio je da su već obavili razgovore s organizacijom iskusnih inovatora "koji su poslali tzv. balon koji je napravio snimke" te je istaknuo da će dati podršku svima uključenima u projekt.

"Ne radi se o velikim sredstvima"

Paralelno s pokretanjem svemirskog programa kreće i razvoj satelita Luča, koji bi trebao u budućnosti biti lansiran u svemir. "Nadam se da će se naša Luča u doglednom periodu, nadam se 2023.-2024., naći u orbiti kao sateliti drugih država“,  poručio je, prenosi Nova.rs

Abazović je kazao da će se projekt financirati novcem koji se dobiva izdavanjem "ekonomskih državljanstava“, koja se dodjeljuju stranim investitorima koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 eura.

"Fond za inovacije će to podržati. Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahtjeva puno posla. Crna Gora će otvoriti još jednu perspektivu, da sudjeluje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu“, zaključio je crnogorski premijer.