I Crna Gora protjeruje ruskog diplomata

CRNA GORA je danas odlučila protjerati ruskog diplomata zbog trovanja bivšega ruskog dvostrukog agenta za koji britanska vlada okrivljuje Moskvu.
 
Vlada Crne Gore, najnovije članice NATO-a koja teži i priključenju Europskoj uniji, rekla je da je odluka donesena u skladu s mjerama koje su poduzeli njezini "saveznici i partneri" EU i NATO, i u solidarnosti s Velikoj Britaniji.
 
Crna Gora je također opozvala svoj pristanak za ruskog počasnog konzula.
 
Odnosi između Rusije i Crne Gore u zastoju su od listopada 2016., nakon zavjere uz navodnu rusku potporu u svrhu ubojstva crnogorskog premijera, svrgavanja vlade i sprečavanja priključenja u NATO. 
 
Uskratili akreditaciju zbog miješanja u politički život
 
Crnogorska vlada uskratila je akreditaciju počasnom konzulu Ruske Federacije u Podgorici zbog, kako otkrivaju mediji, miješanja u politički život Crne Gore uoči predsjedničkih izbora. Mediji u Podgorici otkrivaju kako je protjerani diplomat ruske nacionalnosti i imat će rok od sedam dana da napusti Crnu Goru, dok je počasni konzul Boro Đukić crnogorski državljanin.
 
Đukić je, kako piše dnevnik Pobjeda, osnivač političke stranke Prava Crna Gora, koja je svog čelnika Marka Milačića istakla kao kandidata za predsjednika Crne Gore na izborima koji će se održati 15. travnja. 
 
Tu činjenici su mnogi analitičari opisali kao još jedan pokušaj utjecaja Rusije na Crnu Goru i njen izborni proces.
 
Odluka koordinirana sa saveznicima
 
Vlada u Podgorici priopćila je kako ovu odluku donosi "koordinirano sa saveznicima, u skladu s mjerama poduzetim od strane članica EU-a i NATO-a u vezi s djelovanjem Rusije i napadom nervnim otrovom na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva".
 
Premijer Duško Marković rekao je jučer da je Crna Gora obavezna slijediti vanjsku politiku EU-a i solidarizirati se s članicama NATO-a.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.