"Crne udovice" ulijevaju strah: Ostale bez muževa, očeva pa postaju samoubojice

UKOLIKO se sumnje istražitelja ruske tajne službe FSB pokažu istinitima, za današnji masakr u moskovskoj podzemnoj željeznici odgovorne su pripadnice sjevernokavkaske organizacije koja sebe naziva "Crne udovice" i koja je i ranijih godina poduzimala slične osvetničke akcije u Rusiji, prenosi britanski Telegraph.

Na mjestu tragedije istražitelji su pronašli ostatke raznesenih tijela dvije ženske osobe, za koje tvrde da su u koordiniranoj akciji aktivirale eksploziv koji su nosile pričvršćen na tijelima.

"Crne udovice" su organizacija koja postoji više godina na području Sjevernog Kavkaza, pretežito nastanjenog muslimanskim stanovništvom. To područje uključuje i desetljećima nestabilna i nemirna područja Čečenije, Ingušetije i Dagestana, u kojima se pobunjeno stanovništvo bori protiv ruske dominacije. Organizacija okuplja žene koje su u krvavim sukobima i ratovima sa ruskom vojnim snagama, koji traju od 1994. godine, izgubile muževe, sinove, očeve ili bliske rođake. U njihovim redovima muslimanski ekstremisti lako nalaze i regrutiraju žene koje su spremne žrtvovati same sebe "u svetom ratu" u ime osvete za pogibiju bližnjih.

Crne udovice - očajne žene koje nemaju što izgubiti

Svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju Rusiju kao glavnog krivca za takvo stanje jer brutalnim vojnim napadima na civilne ciljeve i okrutnim postupanjem sa zarobljenicima i lokalnim stanovništvom, posebno sa ženama, izazivaju bijes i ogorčenje domicilnog stanovništva, koje je onda laka meta ekstremističkih organizacija. Vođa čečenskog pobunjeničkog pokreta Doku Umarov u nedavnom je intervjuu jednom internet portalu upozorio da kavkaski gradovi i naselja više neće biti isključivi ciljevi osvetničkih napada kavkaskih militantnih organizacija, već da će "krvi biti i na ulicama ruskih gradova", spomenuvši pritom u kontekstu bliske budućnosti Moskvu i St. Petersburg.

Dodatna prijetnja stigla je nakon što je prošlog mjeseca ubijen ekstremistički vođa, popularno zvan "ruski Bin Laden", za kojega ruske tajne službe tvrde da je obučavao "Crne udovice", a koji je ustrijeljen u sukobu sa ruskim specijalnim vojnim snagama. Nakon njega proteklih je nekoliko tjedana također ubijeno nekoliko vrlo visokopozicioniranih čečenskih vođa, zbog čega ruski izvori tvrde kako su "Crne udovice" poslane u seriju osvetničkih akcija na teritoriju Rusije.

"Crne udovice" su, između ostaloga, odgovorne za eksplozije koje su 2004. godine raznijele dva civilna zrakoplova u blizini Moskve, potom i za dva napada na moskovsku podzemnu željeznicu iste godine, a njihove su članice sudjelovale i u tragičnom napadu militanata na školu u Beslanu, u kojoj je poginulo više od 200 civila, većinom djece koja su kao taoci bila zatvorena u školi. Aktivnost "Crnih udovica" se nakon te godine smirila, no najnoviji moskovski napad pokazuje da se vraćaju na ulice ruskih gradova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.