"Crvena" Latinska Amerika: Predsjednik El Salvadora postao vođa gerilaca Mauricio Funes

LJEVIČAR i vođa marksističke pobunjeničke stranke FMLN Mauricio Funes pobijedio je na predsjedničkim izborima u El Salvadoru.

Njegov protivnik iz redova konzervativaca Rodrigo Avila priznao je poraz. Njegova stranka Arena imala je svoga čovjeka na čelu El Salvadora svih 18 godina od završetka građanskog rata u toj južnoameričkog zemlji.

Nudi novi obrazac nade i promjene

Obraćajući se svojim pristašama nakon pobjede, Funes je rekao kako mu je to najsretniji dan u životu te da počinje novo poglavlje mira za El Salvador, pišu svjetski mediji. Njegov suparnik za mjesto predsjednika označio ga je kao "Chavezovu lutku", a konačan rezultat izbora pokazao je veliku polarizaciju u zemlji, jer je Funes osvojio 51,3 posto glasova dok je Avila dobio potporu 48,4 posto glasača.

"Želim zahvaliti svima koji su glasovali za mene te koji su izabrali novi obrazac nade i promjene", rekao je Funes, a ta je rečenica mogla podsjetiti i na kampanju njegovog sjevernoameričkog kolege Baracka Obame. Funesova stranka FMLN nastala je iz redova marksističkih pobunjenika iz građanskog rata u El Salavadoru.

Bivši televizijski novinar

U ratu koji je u toj zemlji trajao 20 godina i završio posredstvom UN-a, poginulo je oko 70 tisuća ljudi. Funes je bivši televizijski novinar, a on je prvi vođa stranke koji nije sudjelovao u borbama tijekom rata. U kampanji je isticao kako želi izgraditi dobre odnose s SAD-om.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.