Čudo biblijskih razmjera: Biskupi u Jasenovcu

GOTOVO svake godine, baš početkom proljeća, tamo negdje oko 10. travnja do iza mise zadušnice na Bleiburgu, u Hrvatskoj počinju političke rasprave o partizanskoj i ustaškoj ostavštini. Gotovo uvijek lete strelice prema Kaptolu koji zdušno podupire obilježavanje Bleiburga dok s druge strane ignorira kalvariju Jasenovca.

Ove godine dogodio se presedan ili ako govorimo o biblijskim motivima "čudo" jer je danas predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovački i srijemski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Srakić posjetio Spomen-područje Jasenovac. S njim su bili i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović i pomoćni biskup đakovački Đuro Hranić. No, unatoč "biblijskom" čudu i dalje je nepoznato hoće li se visoki crkveni velikodostojnici pojaviti i na skorašnjoj komemoraciji žrtvama Jasenovca.

Ljaga za hrvatski narod

"Neka je jedan nevin čovjek stradao ovdje samo zato što je bio druge vjere, nacije ili što je zastupao drugu ideologiju, to je previše, pogotovo kad je riječ o mjestu kao što je Jasenovac, za koje možemo kazati da je paradigma zločina", kazao je na Jasenovcu nadbiskup Srakić osudivši tako zločine koje su ondje počinjeni. Štoviše, nadbiskup Srakić je, podsjetivši na riječi kardinala Stepinca, ponovno kazao kako je Jasenovac zapravo "ljaga za hrvatski narod"

Crkveni velikodostojnici opisali su danas Jasenovac kao mjesto "boli, tuge i zločina" na koje su došli kako bi odali "poštovanje i svoj pijetet”.

No, naravno nadbiskup Srakić je govorio o čestim kritikama kako Crkve nema u Jasenovcu. Opravdana kritiziranja pokušao je objasniti kako je biskup Škvorčević prije nekoliko godina posjetio Jasenovac i u crkvi vodio pokorničku procesiju.

"Nama je svima stalo da istina o Jasenovcu dođe na vidjelo. Ne ona istina koja će se prilagođavati nama, nego ona koju ćemo mi poštovati. I ovakvi pokornički susreti tome će pridonijeti", kazao je nadbiskup Srakić neizravno tako poručivši kako će eventualno biti i novih posjeta Jasenovcu od strane visokih crkvenih velikodostojnika.

Krivnja za Jasenovac

"Krivnja za Jasenovac ne može se svaliti na cijeli stalež ili cijeli narod, pogotovo što se Crkva u to vrijeme izlagala progonima, npr. zbog spašavanja Židova, poput poglavarice sestara Svetoga križa koja je nedavno postala pravednicom među narodima" rekao je Srakić koji se zapravo očitovao o optužbama da je među krvnicima bilo i pripadnika Crkve. Srakić je tako naglasio kako je to moguće da je bilo pojedinaca, no nikako se ne može govoriti o Crkvi ili crkvenoj politici.

Valja se podsjetiti kako je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić prošle godine na komemoraciji za žrtve Jasenovca kazao kako su mnogi svećenici unutar ustaškog poretka sudjelovali u ustaškim organizacijama te vršili pokatoličenje, a neki su i sami sudjelovali kao ubojice u ovom logoru. "To je vjerojatno i razlog što vrh Katoličke crkve u velikom luku zaobilazi Jasenovac, ali ne i Bleiburg", zaključio je tada Fumić.

Još prije godinu dana - propaganda

Crkva je prije godinu dana u svom priopćenju, nekoliko dana nakon komemoracije u Jasenovcu, poručila kako ne želi polemizirati o ovom slučaju te je podsjetila na izjavu kardinala Josipa Bozanića, koji je izrekao, gdje drugdje nego na Bleiburgu, prošle godine kako: "Ljudi koji su pripadali komunističkom režimu ili ostali zaslijepljeni njegovom propagandom i koji ne žele biti oslobođeni istinom prozivaju Katoličku crkvu, njezine pastire i vjernike na sličan način na koji su to činili i u ono doba".

I.Ć.
Foto: Miroslav Kiš (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.