Čuraj: Ispada da je Milanoviću puno bolji Karamarko kao šef HDZ-a nego Plenković

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ŠEF HNS-a Stjepan Čuraj komentirao je rekonstrukciju vlade za N1 te sukobe između predsjednika Zorana Milanovića i vlade. Čurajev HNS je ujedno i HDZ-ov partner u vladajućoj većini.

Čuraj je potvrdio da je premijer Plenković izvijestio koalicijske partnere o imenima koja će biti predstavljena na koalicijskom sastanku u sklopu rekonstrukcije vlade.

"Zadovoljan sam, na političku funkciju biramo one koji imaju političkog iskustva. Marin Piletić je bio dva puta izabran za čelo grada, zna osnovne postulate politike. Za Davora Filipovića je ista stvar. Već se kandidirao za kandidata za gradonačelnika Zagreba i da postoji nešto sporno sigurno bi se do sada pojavilo u medijima”, komentirao je Čuraj za N1.

Osvrnuo se na ministra Paladinu

O ministru graditeljstva Ivanu Paladini, koji je zamijenio Darka Horvata, Čuraj misli da nije najsretnija situacija. Naveo je da se više piše o novom ministru nego onome što on radi. 

"To treba što prije razriješiti, a ne da stalno nešto novo izlazi", smatra predsjednik HNS-a.

Čuraj kaže da neće blokirati nijedan Plenkovićev prijedlog u sklopu rekonstrukcije vlade. Poručio je da daju premijeru da izabire svoje suradnike i da onda koalicijskim partnerima to samo obrazloži. 

Glasao je za Milanovića, ali smatra nečuvenim što predsjednik govori

Šef HNS-a osvrnuo se na najavu predsjednika Milanovića da će blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO savez ako se ne osigura izmjena izbornog zakona u BiH. 

"Ovaj dio sada što je bio je doista nečuven. Moramo znati da se vanjsko-politički odnosi rješavaju tihom diplomacijom. To se dogovara iza zatvorenih vrata, a ne preko medija. Ovo je otišlo u jednu fazu izvlačenja na čistac, tko je tu veći zaštitnik, tko se predomislio i tako dalje. Ali mora se tu paziti s izjavama jer nisi bilo tko i to se promatra", veli Čuraj.

Kazao je da ne bi odbio sudjelovati u protokolu u kojem bi bio Milanović, a na pitanje bi li ga on sam zvao, Čuraj je otkrio da je glasao za Milanovića na izborima.

"Ne znam koliko je pametno ovo reći, ali on je predsjednik za kojeg sam glasao i svojedobno i agitirao. Sada nakon ovog ne znam što bih rekao. Po ovoj retorici ispada da je njemu Tomislav Karamarko puno bolji kao predsjednik HDZ-a nego Plenković. Nama recimo nije. Mi s takvim HDZ-om ne bismo koalirali, a on nije imao niti približan vokabular vezano uz tadašnjeg predsjednika HDZ-a", rekao je Čuraj za N1.