Cyberbullying u Hrvatskoj: Mladić nakon prekida postavlja perverzne oglase s brojem svoje bivše

NAKON prekida veze koja je trajala godinu dana Janin bivši dečko na deset je najpoznatijih portala postavio više od sto perverznih oglasa sa njezinom slikom i brojem telefona.

Od toga dana ona je zatrpana pozivima različitih perverznjaka koji dahću preko telefona te je postala žrtva vrlo ponižavajućeg načina zlostavljanja preko interneta koje je nazvano cyberbullying, piše Jutarnji list.

Ovaj način zlostavljanja na žrtvu djeluje jednako kao i silovanje

Njezina tragedija počela je i prije prekida jednogodišnje veze, a nasilni mladić ju je, nakon što mu je rekla da je kraj, i pretukao te je odmah krenuo u internet osvetu. Ona je morala kontaktirati sve portale na koje je zlostavljač postavio njezine slike s vulgarnim tekstom i zatražiti da se ti oglasi maknu s njih. Ta njezina akcije trajala je više mjeseci dok joj se svi nisu javili.

Psihijatri tvrde kako takav način ponižavanja i zlostavljanja te izlaganja javnoj sramoti na žrtvu može ostaviti jednake posljedice kao i silovanje. "Radi se o jakom osjećaju srama, životne ugroženosti, straha od kontakta i veza s ljudima, smetnji u seksualnom životu", rekla je psihijatrica iz Psihijatrijske bolnice Vrapče dr. Vera Folnegović Šmalc te dodaje kako je cilj zlostavljača psihičko ubojstvo žrtve i da bi takav oblik zlostavljanja trebao biti kazneno djelo.

Zlostavljača može proganjati jedino privatnom tužbom

Iako je policija uspjela prikupiti dokaze i oduzeti računalo predatoru, Državno odvjetništvo je zaključilo kako se u ovom slučaju radi o uvredi i kleveti te Jana zlostavljača treba progoniti privatnom tužbom koju ona, zbog toga što ne želi produžiti agoniju, nije pokrenula. Cijelo vrijeme njezine borbe on još uvijek objavljuje oglase, a ona dobiva razne perverzne pozive na svoj telefon.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.