Dalić o vladinim mjerama: Treba biti realan. I s aspekta potrošača i proizvođača

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

ŠEFICA Uprave Podravke Martina Dalić govorila je na N1 o utjecaju rata u Ukrajini na tržišta te na poslovanje Podravke. Također, Dalić je odgovorila hoće li vladine mjere ublažiti inflaciju ili će doći do novih poskupljenja.

"Ako govorimo o poslovanju Podravke, ja bih razdvojila dvije grupe utjecaja, jedna proizlazi iz obustavljenog poslovanja na rusko-ukrajinskom tržištu.

To je između šest i šest i pol posto prihoda Podravka Grupe, odnosno između 200 i 250 milijuna kuna. Nije nam drago da nam je poslovanje na tim tržištima obustavljeno, ali neće sigurno ugroziti ni poslovanje ni stabilnost Podravke", rekla je bivša ministrica gospodarstva za N1.

"Ova poslovna godina je teža nego smo očekivali"

"Rat u Ukrajini, osim ljudskih smrti i patnje, dodatno je osnažio poremećaje na globalnom tržištu. Poremećaje koje je rodila pandemija, značajan rast sirovina i na taj rast su se nadovezale nove nesigurnosti vezane s ratom - rast cijena energenata i sirovina.

To je nešto što svi osjećamo kroz rast troškova proizvodnje. Naše sirovine kupujemo po većoj cijeni između 30 i 70 posto u odnosu na prošlu godinu. Na tržištima je šećer poskupio 30 posto, pšenica od 70 do 80 posto.

Radi se stvarno o značajnim izazovima za gospodarstvo, za sva poduzeća i sigurno se ova poslovna godina pokazuje puno težom i neizvjesnijom nego smo to očekivali, recimo u 12. mjesecu", kazala je Dalić.

Ispostavili isporuku roba prema Rusiji

Dalić navodi da se i dalje trude održati poslovanje prema Ukrajini te da će Belupo najviše patiti zbog obustave isporuka Rusiji. 

"Poslovanje prema Ukrajini, koje je u financijskom smislu bilo manje nego prema Rusiji, otežano je zbog ratnih operacija i mi tražimo načine kako da i u tim okolnostima održimo poslovanje. Prema Rusiji, ono je u većoj mjeri i nešto značajnije za Belupo, nego Podravku.

Obustavili smo u ovom trenutku isporuku roba prema Rusiji iz raznih razloga, odvijaju se ratne operacije, velike nesigurnosti, sankcije, uključivanje financijske industrije u sankcije, financijski tokovi su vrlo nesigurni…

Ono što je važno reći, Belupo koji proizvodi lijekove stvarnih sankcija nema, lijekovi su izuzeti, no u ovom trenutku mi ne radimo isporuke, nego smo prisiljeni na naplatu potraživanja koja smo imali i to je u ovom trenutku fokus. U ukupnom poslovanju to će značiti da na drugim tržištima tražimo načine da nadoknadimo taj dio", komentirala je Dalić i dodala da prate situaciju.

Eventualna poskupljenja

Dalić govori da je poslovanje Podravke fokusirano na rast, razvoj i investicije koje su pokrenuli i na upravljanje rizicima koji dolaze od rasta cijena sirovina.

"U ovom trenutku troškovi sirovina nalaze se izvan naše kontrole. Treba biti oprezan i pažljiv oko sirovina i odlučno raditi na povećanju prodaje. To nas dovodi i do pitanja cijene naših proizvoda. Na početku godine smo korigirali cijene naših proizvoda, vidjet ćemo kako će se kretati rast cijena sirovina.

S obzirom na opće stanje na tržištu neće rast cijene sirovina biti moguće prenijeti na krajnje potrošače, na maloprodajne cijene. Mislim da to nije realno. To znači da će zasigurno i ta profitabilnost biti pod udarom. U ovom trenutku je možda prerano davati procjene, ali teško će biti ponoviti rekordne rezultate iz prošle godine.

Unatoč tim okolnostima i dalje nastavljamo s planovima u dijelu investicija, modernizacije tehnologije, proširivanja i povećanja naše poljoprivredne proizvodnje kako bismo povećali sigurnost dostupnosti poljoprivrednih sirovina", govori Dalić.

"Nije pod našom kontrolom kolika je cijena na polici"

"Cijena na polici, koju plaća potrošač sadrži neke elemente: troškove proizvodnje, određenu maržu proizvođača i maržu trgovca i onda na kraju porez. U ovom trenutku i proteklim mjesecima jedini pokretač i motiv za promjene naših cijena su bile promjene cijena sirovina.

Međutim, kako i koliko točno i konkretno iznosi naša cijena na polici ne nalazi se pod našom kontrolom. Naš glavni partner u dostavljanju proizvoda korisniku su trgovci na malo koji formiraju konačnu cijenu i u nju ugrađuju i svoje marže. Na konačnu cijenu proizvoda mi ne možemo utjecati, zadnju riječ imaju trgovci", navela je Dalić.

"Mjere za ublažavanje rasta cijena su korak u pravom smjeru"

Bivša ministrica se osvrnula i na vladine mjere za ublažavanje udara rasta cijena sirovina i energenata. Premda je na neke proizvode PDV snižen, građani se žale kako nema pojeftinjenja.

"Mislim da kad govorimo o pokušaju vlade da smanjivanjem PDV-a pomogne i malo amortizira ovaj udar sirovina treba podsjetiti da su te odluke donesene prije mjesec i pol dana, prije nego je počeo rat u Ukrajini.

Odluke koje je vlada donijela, na umu i pred sobom imala je problem koji je nastao kao posljedica pandemije, ovo što se sada događa je multipliciran problem dodatno s ratom u Ukrajini. Mislim da su mjere prije rata korak u pravom smjeru, no nažalost nije time završio posao vlade što se tiče različitih ekonomskih mjera u ovoj godini.

Treba isto tako reći i prihvatiti stvarnost, da poremećaji s kojima su suočeni i proizvođači i potrošači i vlada su takve magnitude i dimenzija, nije realno očekivati da jedna vlada mjerama može to u potpunosti anulirati. To sigurno nije dobra vijest, ali treba biti realan. I s aspekta potrošača i proizvođača", rekla je Dalić gostujući na N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.