Danas drugi pokušaj: Indija će lansirati raketu na Mjesec

Foto: EPA

INDIJA će ponovno pokušati lansirati svoju drugu misiju na Mjesec, tjedan dana nakon što je prva misija zaustavljena neposredno prije lansiranja zbog tehničkih problema, javlja BBC.

Razlozi prekidanja misije od prošlog tjedna

Odbrojavanje 15. srpnja je zaustavljeno samo 56 minuta prije lansiranja, a prema izvješću indijskih medija smatra se da je krivac za taj prekid curenje helija u kriogenom spremniku goriva motora rakete. Letjelica Chandrayaan-2 (Mjesečevo vozilo 2) bi trebala biti lansirana danas u 14 sati i 43 minute po lokalnom indijskom vremenu, objavila je Indijska svemirska agencija (Isro).

Isro je dodala da je letjelica spremna "ponijeti milijardu snova na Mjesec - ali sada u jačoj mjeri negoli ikada ranije".

Niskobudžetna misija

Spomenuta svemirska agencija se nada da će to biti prva misija koja će za svega 150 000 milijuna dolara sletjeti na južni pol Mjeseca. Prva takva misija u Indiji dogodila se 2008. godine i nosila je naziv Chandrayaan-1, ona nije sletjela na površinu mjeseca, ali je izvela prvu i najdetaljniju pretragu za vodom na Mjesecu uz pomoć radara.

Nova misija Chandrayaan-2 će pokušati sletjeti blizu malo istraženog južnog pola Mjeseca. Misija će se usredotočiti, između ostalog, na površinu Mjeseca u potrazi za vodom i mineralima i mjerenjem Mjesečevih potresa. 

O samoj letjelici

Indija u misiji koristi svoju najsnažniju raketu Geosinkron koja je teška 640 tona (što je gotovo 1,5 puta veća težina od potpuno krcatog jumbo-jeta 747), a raketa je visoka kao zgrada od 14 katova. Letjelica teži ukupno nešto više od 2.000 kilograma.

Gornji dio letjelice nazvan orbiter, koji ima "životni vijek" od godinu dana, slikat će površinu Mjeseca i baviti se pitanjima atmosfere. "Indija se može nadati da će dobiti prvi selfie s Mjesečeve površine kada vozilo rover dovrši svoj posao", rekao je dr. K. Sivan, šef Isroa, prije prvog pokušaj lansiranja.

Kružna ruta puta

Lansiranje predstavlja početak putovanja dugog 384.000 km, a Isro se nada da će do slijetanja doći 6. ili 7. rujna. Indijska svemirska agencija izabrala je kružnu rutu za letjelicu kako bi iskoristila Zemljinu gravitaciju. Indija nema dovoljno snažnu raketu koja bi poslala letjelicu Chandrayaan-2 na izravan put do Mjeseca. Znanstvenike zapravo čeka 15 zastrašujućih minuta kada budu lansirani i izbačeni prema južnoj strani Mjeseca. Ranije ove godine izraelska prva misija na Mjesecu neslavno je završila. 

Žene na čelu indijskog tima

U pripremi misije sudjelovalo je 1000 inženjera i znanstvenika, ali prvi put Isro je izabrala žene da vode ovakve međuplanetarne ekspedicije. Programski, odnosno pripremni dio vodila je njihova programska direktorica Muthaya Vanitha tijekom godina, dok će njome upravljati Rita Kardhal.   

Usprkos relativno malom budžetu, postavlja se pitanje nema li Indija prečih problema od ovako grandioznog pothvata u zemlji koja doslovno grca u gladi, siromaštvu i zagađenju, piše BBC.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.