Danas se nastavljaju pregovori sindikata i uprave Croatia Airlinesa

Foto: Igor Šoban/Pixsell

UPRAVA Croatia Airlinesa i Sindikat ORCA danas popodne trebali bi nastaviti razgovore o otvorenim pitanjima, nakon što je Sindikat ORCA odbio ponudu poslovodstva za povratak u kolektivne pregovore i najavio početak štrajka u ponedjeljak ujutro, doznaje se iz te tvrtke.

Sindikat ORCA u četvrtak je odbio ponudu Croatia Airlinesa za povratak u kolektivne pregovore i ustraje u provođenju štrajka, te je na jučerašnji sastanak s Upravom došao radi utvrđivanja protokola o njegovu provođenju, s početkom u ponedjeljak 9. srpnja, kažu u Croatia Airlinesu.

Dodaju da su na sastanku bili i predstavnici Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu, koji su, kako navode, izrazili spremnost za nastavak kolektivnih pregovora.

Taj sindikat u četvrtak je priopćio da ne podržava štrajk, a kao razlog takvog stajališta naveo je da bi štrajk mogao prouzročiti štetu od koje se Croatia Airlines ne bi mogao oporaviti i koji bi mogao značiti njegov kraj.

Komentirajući reakcije na uvođenje nužnih mjera kako bi se umanjile posljedice štrajka, Uprava Croatia Airlinesa naglašava da nije riječ o nezakonskim mjerama s ciljem onemogućavanja provođenja štrajka, kao ni o prijetnjama i pritiscima, nego brizi za putnike. 

Naime, Croatia je nakon najave štrajka donijela nužne mjere kako bi se štetne posljedice što više umanjile, pa će uz ostalo s početkom štrajka svim radnicima poništiti odobrenje za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a radnicima koji štrajkaju će se razmjerno umanjiti plaće i svi dodaci na plaću.  

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) u utorak je Upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavio štrajk zbog neprihvaćanja svoga prijedloga kolektivnog ugovora. Štrajk bi trebao početi u ponedjeljak 9. srpnja u šest sati i trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o njegovu prestanku.

Iz Uprave, pak, ističu da kompanija ne može na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 53 milijuna kuna, što je protuvrijednost zahtjeva sindikata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.