Dan državnosti je praznik zločinačke organizacije, a ne Hrvatske

Foto: EPA

DANAS se u Republici Hrvatskoj službeno obilježava Dan državnosti. Riječ je o prazniku koji su izmislili Franjo Tuđman i HDZ u možda i prvom od njihovih brojnih poteza koji su stvorili privatiziranu hrvatsku državu u vlasništvu HDZ-a, a ne njenih građana.

Naime, 30. svibnja 1990. je konstituiran Hrvatski sabor koji je izabran na demokratskim izborima. Bio je to parlament u kojemu je HDZ s 42 posto glasova imao oko 60 posto zastupnika zahvaljujući izbornom sustavu koji su osmislili i implementirali hrvatski komunisti. Socijalistička Republika Hrvatska je u tom trenutku bila dio Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije pa je doista smiješno što je 30. svibnja proglašen Danom državnosti.

HDZ je preuzeo vlast 30. svibnja 1990.

Zašto se to dogodilo? Pa zato što je HDZ trenutak svojeg preuzimanja vlasti u Hrvatskoj poistovjetio s državnošću. Na prvoj je sjednici sabora za predsjednika izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks. Za predsjednika Izvršnog vijeća sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman. 

Ta je stranka pred konstituiranje sabora izdala priopćenje za medije u kojem se, između ostaloga, naređuje "da taj datum ostane u tradiciji kao svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti". I tako i bi. 

Tuđman i HDZ su već tada krenuli s poistovjećivanjem države i sebe, a 30 godina kasnije znamo da nas je to odvelo u propast. Pritom se nikad nisu ustručavali izmišljati i falsificirati povijest pa smo uz smiješni Dan državnosti dobili i sporni Dan antifašističke borbe 22. lipnja jer je tako došlo Tuđmanu. Bizarno je da se danas taj Tuđmanov Dan antifašističke borbe često brani na ljevici iako ga je osmislio političar koji je inaugurirao rehabilitaciju NDH u hrvatskom javnom prostoru. Obranom Tuđmana od Zlatka Hasanbegovića treba se baviti HDZ, a ne stranke koje se smatraju lijevima ili liberalnima.

U svakom slučaju, HDZ nam je već proglašavanjem svojeg preuzimanja vlasti Danom državnosti svima pokazao što slijedi - privatizacija države u korist HDZ-a - te se na isti način nastavio ponašati sve do danas.

Ono što je pogrešno od početka ne može se naknadno ispraviti

Nakon poraza HDZ-a na parlamentarnim izborima 2000. godine nova koalicijska vlast pomiče Dan državnosti na 25. lipnja, datum na koji je sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Taj je dan imao mnogo više smisla kao Dan državnosti, no kasno je bilo za ispravljanje Tuđmanovih i HDZ-ovih pogreški. Quod initio vitiosum est, non potest tractu temporis convalescere, odnosno što je od početka pogrešno, ne može se naknadno ispraviti.

HDZ-ovci i njihovi sateliti s desnice su, naravno, godinama jaukali zbog toga što Tuđmanov dolazak na vlast u Hrvatskoj nije ujedno i Dan državnosti, što se ne maše dovoljno zastavama, pa je aktualni premijer Andrej Plenković pred kraj svojeg prvog mandata odlučio konačno provesti jednu "reformu". Njegova je parlamentarna većina 2019. godine vratila Dan državnosti na 30. svibnja. 

"Uz taj datum, u usporedbi s 25. lipnja, postojala je emocija, afektivni odnos i zanos koji je bitan za središnji nacionalni praznik", objašnjavao je premijer Plenković svoj reformski zahvat u neradne dane u RH.

"Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi", ustvrdio je 2019. Plenković.

Kako doći do respekta za državu?

Može li HDZ-ovskije od toga? Do respekta građana prema državi bi trebali dovesti prazna simbolika, mahanje zastavama, fejkanje zanosa, pristajanje uz HDZ-ove ludorije i fantazmagorije. Umjesto da država izaziva respekt svojim neovisnim institucijama, jednakom primjenom zakona za sve, djelovanjem na korist građana itd. 

No, HDZ ništa od toga ne da nije sposoban ostvariti, već sustavno ruje protiv takve države, na svakom koraku je privatizira i uništava. Zato i dalje igraju na “emociju, afektivni odnos i zanos”, jer im je najveći neprijatelj građanin RH koji razmišlja. Žele da svi u Hrvatskoj postanemo kao one primitivne pijandure koje se na slavljima u HDZ-u oleše od alkohola, lijepe stranačke iskaznice na čelo i valjaju se na podu po zastavi RH, koju će prije ili kasnije tako doslovno ispovraćati, što metaforički čine odavno.

Ne žele da barem malo mućnemo glavom, pogledamo oko sebe i zaključimo da je ova država duboko u kurcu. I to prvenstveno zbog HDZ-a i njegovih rezerviranih 600 tisuća glasača. Zbog ljudi koji prednost nad razumom daju afektu.

Prevara od samog početka

To je taj Dan državnosti koji se danas službeno obilježava. HDZ-ovska prevara od samoga početka, kao što je i Republika Hrvatska u izvedbi HDZ-a jedna velika prevara. Nema te zastave koja može skriti činjenicu da je HDZ pravomoćno osuđen za pljačku države i naroda. Nema te zastave koja može skriti sve HDZ-ove zločine zbog kojih dosad nije osuđen.

Naravno, HDZ nas i danas uvjerava da nema države bez njih, no istina je zapravo obratna: sve dok postoji HDZ, Hrvatska neće biti država. Dan državnosti koji bi mogla slaviti cijela nacija stoga se tek treba dogoditi. Bit će to datum kada HDZ prestane biti parlamentarna stranka. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala