Danska i Švedska produljuju graničnu kontrolu do studenog

Foto: Hina

DANSKA I ŠVEDSKA su izvijestile da će do studenog produljiti kontrolu na granici uvedenu krajem 2015. radi ograničenja broja migranata koji ulaze na njihov teritorij.

Europska komisija je početkom svibnja iznimno odobrila na šest mjeseci produljenje kontrole na unutarnjim granicama pet zemalja u Schengenskom prostoru koje su krajnje odredište migranata ili zemlje njihova tranzita: Njemačke, Austrije i triju skandinavskih zemalja (Danske, Švedske i Norveške).

Te derogacijske mjere koje se kose s načelom slobode kretanja u Schengenu, a odobrile su ih zemlje članice EU-a, uvedene su lani zbog migracijskog pritiska.

"Budući da još nije pronađeno trajno rješenje za osiguranje vanjskih granica Europe, zadovoljan sam što smo u mogućnosti nastaviti graničnu kontrolu barem do 12. studenog", rekla je u srijedu danska ministrica za useljavanje i integraciju Inger Stojberg, prenosi se u priopćenju.

Njezin švedski kolega za unutarnje poslove Anders Ygeman rekao je da će se kontrola na granicama provoditi do 11. studenog.

Švedska i Danska su u 2015. zaprimile 163.000, odnosno 21.000 zahtjeva za azil.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.