Darko Petričić: Kako je Hloverka dovela Majića na HTV

KAO ŠTO je i najavio, Darko Petričić je iznio svoje viđenje situacije oko imenovanja Dražena Majića na mjesto zamjenika urednice Hloverke Novak Srzić. Petričićevo otvoreno pismo objavljujemo u cijelosti:

> Dražen Majić: Petričićev uradak kao da je izvađen iz dosijea neozbiljne tajne službe

> Jakovčić: Majić je skromnog novinarskog znanja i za njega ne bi lobirao da dođe na HRT

KAKO JE DRAŽEN MAJIĆ DOBIO PONUDU "KOJA SE NIJE MOGLA ODBITI"

Dražen Majić, zamjenik glavne urednice informativnog programa HTV-a, Hloverke Novak Srzić, došao je na tu poziciju zahvaljujući političkim odlukama koje su donijete u Zagrebu i Puli. Naime, novinar Majić je do svojeg otkaza bio zaposlen u Glasu Istre gdje se neko vrijeme bavio nekom vrstom istraživačkog novinarstva.

U svojim tekstovima često je obrađivao najveće istarske afere u koje je bio umiješan IDS kao i istarski župan Ivan Jakovčić. Majić je tako pisao o skandaloznim prodajama, po enormno niskim cijenama, zemljišta nasuprot brijunskog otočja na prostoru Barbarige i Dragonere. Podsjetimo, zemljište je u to vrijeme IDS prodavao po cijeni od oko 5 eura po četvornom metru, dok je tržišna cijena bila 300. Isto tako, pisao je o malverzacijama oko sela Sv. Juraj, kod Grožnjana, kojeg je za isto tako bagatelni iznos kupio Ivan Jakovčić.

Svojim tekstovima remetio je planove Ivanu Jakovčiću, potencijalnim stranim ulagačima ali i Hypo Alpe Adria banci koja je stajala iza kupovine nekretnina nasuprot Brijuna, pa je donjeta odluka o Majićevoj neutralizaciji. Zauzvrat pogodovanju, temeljem čega je Hypo Alpe Adria banka došla do nekretnina u Istri po vrlo povoljnim cijenama, kasnije je odobravala kredite Ivanu Jakovčiću i IDS-u za financiranje kampanja.

Zadatak Majićeve eliminacije iz novinarskih krugova u Istri dobio je odvjetnik Goran Veljović. Koji je Majiću rekao da može odabrati bilo koji posao u bilo kojoj medijskoj redakciji koja je u državnom vlasništvu. Ti razgovori su vođeni u pulskom kafiću Ulix, kod slavoluka Sergijevaca. Novi, bolje plaćeni posao ponuđen mu je pod uvjetom da prestane pisati protiv, Jakovčića, Hypo Alpe Adria banke, i aferama sa zemljištem. I Dražen Majić je pristao.

Dolazak u Zagreb

Uskoro je uslijedio otkaz novinarima u Glasu Istre, a među tim novinarima bio je i Dražen Majić. Otkazi se su, između ostalog, pokušali opravdati promjenom vlasničke strukture u listu. Ta grupa novinara prelazi na projekt Barkun (tjedni list i web portal), a Majić se postepeno distancira od njih. Uskoro ga zapošljava Hloverka na Novoj TV, gdje je kratko boravila 2007. godine, na svojem projektu u emisiji Kontakt. Jutarnji list je svojevremeno pisao kako Majić nije imao nikakav ugovor s Novom TV, već ga je plaćala izravno Hloverka. Sada, kada se vidi pozadina ovog slučaja, jasno je zašto je to i bilo moguće. Je li Hloverka bila na Novoj TV na specijalnom zadatku poslovne špijunaže, otvoreno je pitanje.

Hloverka se potom vraća na HTV, dovodi tamo Majića i postavlja ga na mjesto svojeg pomoćnika, bez da taj pomoćnik ispunjava formalne uvjete za tu poziciju. Naime, nije imao nužno petogodišnje iskustvo u uredničkom radu, ni bilo kakvo televizijsko iskustvo.

Pored ove profesionalne neutralizacije i pacifizacije Dražena Majića, koja mu neće biti svijetla točka u njegovoj biografiji, ovog novinara prati i neugodan "rep" iz početka 90-tih godina kada je, kao visokopozicionirani član omladinskog foruma pronevjerio znatnu količinu novaca. Zbog te otimačina morao je pobjeći u inozemstvo dok novac nije potrošio i dok nije nastupila zastara kaznenog progona.

Od pozitivnijih elemenata iz njegovog privatnog i profesionalnog života vrijedi spomenuti njegov uspješni bijeg iz pakla druge, a isto tako novine su bilježile njegove blistave panegirike vezane uz poduzetničke aktivnosti Dražena Golemovića, koji je trenutno u bijegu u BiH.

Tko je odvjetnik Goran Veljović?

Ime odvjetnika Gorana Veljovića postalo je medijski poznatije od početka ove godine kada je objavljeno, da njegov odvjetnički ured zastupa najveće golf investitore u Istri. Pored toga Goran Veljović je radio na studiji izgradnje 15 golf igrališta u Istri, za što mu je Ministarstvo turizma platilo 1,8 milijuna kuna. Isto tako Ministarstvo Veljovića angažira za konzultacije kod izrade zakona o golf igralištima, kojeg je osobno forsirao bivši premijer Ivo Sanader kao pasionirani golfer.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu i zakon o golfu izazvao je negativne reakcije u javnosti zbog njegovih odredbi o izvlaštenju zemljišta, čime bi se oduzela zemlja privatnim vlasnicima čije bi parcele smetale golf-projektima. Inače umaška tvrtka Skiper veliki je investitor u golf igrališta, ali je jedan od najvećih financijera HDZ-a.

Upravo sam o turističkoj mafiji, koja se između ostalog bavi otimanjem zemlje od privatnih vlasnika, govorio u spornoj emisiji Dossier, pa postoji velika vjerojatnost, da upravo iz ovih krugova dolazi inicijativa za smjenom urednice Ane Jelinić.

Darko Petričić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.