David Cameron mislio da razgovara s bivšim predsjednikom Ukrajine. Zvao ga prevarant

Foto: EPA

Britanski ministar vanjskih poslova Velike Britanije, David Cameron, bio je žrtva lažnog videopoziva, a prevarant mu se predstavio kao Petro Porošenko, bivši predsjednik Ukrajine, piše Guardian. Cameron i navodni Porošenko razmijenili su tekstualne poruke, a zatim je uslijedio i kratki videopoziv, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Inače, Porošenko je bio ukrajinski predsjednik između 2014. i 2019. godine, a na posljednjim izborima izgubio je od aktualnog predsjednika Volodimira Zelenskog. Iz britanskog ministarstva su poručili da je Cameron nakon videopoziva postao sumnjičav.

Ministarstvo: Istražili smo, poziv nije bio autentičan

"Istražili smo i potvrdili da poziv nije bio autentičan i da su poruke i videopoziv bili prijevara. Ovu informaciju objavljujemo u slučaju da se videom ministra bude manipuliralo i naknadno je koristili te kako bi obavijestili druge da budu svjesni rizika", priopćili su iz ministarstva. "Iako žali zbog svoje pogreške, ministar vanjskih poslova smatra kako je važno prozvati takvo ponašanje i povećati napore na suprotstavljanju uporabi dezinformacija", dodali su. 

Inače, Cameron je 2015. godine također bio na meti prevaranata. Javio se na mobitel tijekom obiteljske šetnje, a tada mu se čovjek predstavio kao direktor GCHQ-a Robert Hannigan. Cameron je shvatio da je poziv prijevara i prekinuo ga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.