Demokrat Beto O'Rourke najavio predsjedničku kandidaturu

Foto: EPA

BETO O'Rourke, zvijezda u usponu američke demokratske oporbe, objavio je u četvrtak kandidaturu za predsjedničke izbore 2020.

O'Rourke, zadnji u rastućem nizu kandidata koji žele demokratsku nominaciju, uputio se u Iowu gdje će pokušati dobiti potporu za svoju kandidaturu.

Kandidaturu objavio u online videu

Objavljujući kandidaturu u online videu, O'Rourke, koji je postao politička zvijezda zahvaljujući izbornoj bitki protiv senatora Teda Cruza prošle godine, obećao je suočiti se s "međupovezanim krizama u našoj ekonomiji, našoj demokraciji i klimi".

"Ovaj opasni trenutak stvara možda najveći obećavajući trenutak za ovu zemlju", rekao je u videu objavljenom na internetskoj stranici El Paso Timesa.

Očekuje se da će O'Rourke odmah početi kampanju u Iowi, gdje se održava prvo natjecanje za demokratskog predsjedničkog kandidata u veljači 2020.

Osim prije najavljenog skupa u Waterloou u Iowi u subotu, O'Rourke bi trebao posjetiti druge gradove u istočnoj Iowi, tradicionalnom uporištu demokrata, navodi Politico.

Rezultati utjecajne ankete objavljeni prošli tjedan pokazuju da je O'Rourke prvi izbor samo 5 posto demokratskih glasača, iza četiri natjecatelja, uključujući bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, koji još nije objavio kandidaturu, i američkog senatora Bernieja Sandersa.

O'Rourke (47) je obnašao tri mandata u Kongresu.

Nastoji se distancirati od Sandersa i Warren

Njegov prvi izazov u demokratskoj predsjedničkoj utrci bit će da se razlikuje od kandidata koji dijele njegovu poziciju o ključnim problemima, poput univerzalne zdravstvene zaštite i odbijanja donacija od korporativnih odbora koji financiraju političke kampanje.

 U zadnje vrijeme O'Rourke se nastoji distancirati od nekih lijevo orijentiranih kandidata poput Sandersa i senatorice Elizabeth Warren iz Massachusettsa.

"Ja sam kapitalist", rekao je O'Rourke novinarima prošli mjesec. "Ne vidim kako bismo se kao zemlja mogli suočiti s bilo kojim temeljnim izazovom a da djelomično ne koristimo snagu tržišta", rekao je.

Bivši basist u punk sastavu, O'Rourke je 1998. bio uhićen dok je vozio u alkoholiziranom stanju, što izroni u svakoj kampanji koju je vodio i nedvojbeno će se pojaviti i za vrijeme njegova sudjelovanja u predsjedničkoj utrci.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.