Demokratski kandidati za šefa SAD-a imali debatu, razlike među njima su velike

Screenshot: YouTube

DEMOKRATSKI kandidati pokazali su jučer oštre razlike u stajalištima oko univerzalne zdravstvene zaštite, imigracije i klimatske politike, dok skupina manje poznatih kandidata nastoji iskoristiti izbore za stranačkog predsjedničkog kandidata da napadnu favorite senatora Bernieja Sandersa i Elizabeth Warren.

Debata je istaknula temeljne promjene koje zagovara Sanders, neovisni kandidat iz Vermonta, i Warren, demokratkinja iz Massachusettsa, koji tvrde da je za pobjedu nad predsjednikom Donaldom Trumpom potrebna hrabrija politička platforma.

"Ne razumijem zašto netko prolazi sve traume natjecanja za predsjednika SAD-a samo za to da bi govorio o tome što mi stvarno ne možemo i za što se ne bismo trebali boriti", rekla je Warren nakon što je nekoliko kandidata reklo da će ona i Sanders upropastiti stranku.  

Nekoliko njihovih oponenata, smjerajući na njihova lijeva politička stajališta, tvrdi da bi se previše toga stavilo na kocku da se tako da prednost Trumpu te da bi pragmatičniji pristup postigao bolje rezultate.

Umjereni kritizirali najliberalnije

"Više smo koncentrirani na pobjedu u debati nego pobjedu na izborima", rekla je senatorica iz Minnesote Amy Klobucar.

Pete Buttigieg, gradonačelnik South Benda u Indiani, pokušao je premostiti razlike.

"Vrijeme je da prestanemo razmišljati o tome što će republikanci reći. Istina je, ako budemo zagovarali ekstremno lijevu agendu, reći će da smo gomila ludih socijalista. Ako zagovaramo konzervativnu agendu, znate li što će reći na to? Reći će da smo gomila ludih socijalista. Zato podržimo pravu politiku."

Tijekom debate umjereni kandidati kritizirali su najliberalnije kandidate Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa, koji ima plan reforme sustava zdravstvenog osiguranja. Tako se raspravljalo je li njegov plan "političko samoubojstvo", te treba li omogućiti zdravstveno osiguranje za sve ili se okrenuti proširenju Obamine politike, koja je 2010. proširila pokriće zdravstvenim osiguranjem.

Reparacije za ropstvo

Warren i Sanders su na temu problema s migrantima naglasili da ne treba kriminalizirati obitelji koje pristižu na granicu, dok neki njihovi manje liberalni kolege, poput bivšeg teksaškog kongresmena O'Rourkea, smatraju da sustav treba promijeniti, ali da bi prelasci i dalje trebali biti ilegalni. 

Tijekom debate O'Rourke i spisateljica Marianne Williamson kazali su da bi trebalo uvesti reparacije građanima crne boje kože zbog ropstva u Americi.

Debata - ispred 3000 ljudi u slikovitom historijskom Fox Theatru u obnovljenom detroitskom donjem gradu - drugo je veliko okupljanje demokrata radi izbora 2020. Broj aspiranata za demokratsku stranačku predsjedničku nominaciju tako je velik da su, uz podjelu kandidata na dvije noći, neki ipak morali biti isključeni.

Danas će biti održana druga runda debate u kojoj će sudjelovati još deset kandidata, a osvajač predsjedničke nominacije Demokratske stranke bit će proglašen sljedećeg srpnja na stranačkoj konvenciji, a zatim će se održati predsjednički izbori u studenome.

Dva populista

Premda su izbori za više od godinu dana, borba za donatore i glasačku potporu debate su učinile presudnima za sposobnost kandidata da se nametnu i, u mnogim slučajevima,  da prežive.

Dva populistička senatora, Warren i Sanders, privukli su najviše pažnje. Sanders, koji sebe opisuje kao demokratskog socijalista, u mnogim je anketama na drugome mjestu, iza favorita bivšega potpredsjednika Joea Bidena, tijekom većeg dijela kampanje. 

No Warren je iskočila ispred Sandersa u nekim anketama i uzela dio potpore Bidenu, te ozbiljno zaprijetila da potisne vermontskog senatora kao progresivnog favorita.

Biden i senator Kamala Harris iz Kalifornije - koji su odmjeravali snage od prve serije debata u Miamiju u lipnju - predvodit će skupinu od 10 kandidata predviđenih da nastupe u srijedu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.