Deset stranaka izlazi na izbore u koaliciji protiv Dodika

Foto: EPA

ČELNICI deset političkih stranaka sa srpskim predznakom iz Bosne i Hercegovine koje se protive politici Milorada Dodika, u ponedjeljak su u Banjoj Luci potpisali sporazum o koaliranju na listopadskim izborima potvrdivši tako da će se i ove godine, kao i 2014., za glasove birača u Republici Srpskoj voditi borba između dva velika bloka, okupljena oko Srpske demokratske stranke (SDS) i Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

"Mi ćemo u ovoj bitki pobijediti", kazao je nakon potpisivanja sporazuma Mladen Ivanić, sadašnji član Predsjedništva BiH koji će se uime bloka što i dalje nosi naziv "Savez za promjene" natjecati za novi četverogodišnji mandat u državnom vrhu, a glavni protukandidat bit će mu upravo Dodik.

"U listopadu spremamo veliku pobjedu"

Kandidat ovog bloka za predsjednika RS-a bit će Vukota Govedarica kao čelnik SDS-a, najjače stranke u toj koaliciji.

On je, kao i Ivanić, ustvrdio kako je pobjeda kandidata ove koalicije sigurna.

"U listopadu spremamo veliku pobjedu", kazao je Govedarica ističući da je došlo vrijeme za pobjedu nad apsolutizmom, siromaštvom i korupcijom iza kojih stoji sadašnja vlast u RS-u predvođena Dodikom.

Dodikova kandidatkinja za predsjednicu RS-a na predstojećim izborima bit će Željka Cvijanović, koja je u protekla dva mandata bila na dužnosti entitetske premijerke.

Ona je na izborima 2014. godine bila protukandidatkinja Ivaniću za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH. U krajnje tijesnoj utrci Ivanić je tada pobijedio s razlikom manjom od sedam tisuća glasova.

Istodobno je Dodik, s također krajnje tijesnom razlikom od tek nešto više od sedam tisuća glasova, u utrci za predsjednika RS-a pobijedio Ognjena Tadića, tadašnjeg kandidata "Saveza za promjene".

Nakon izbora 2014. godine stranke okupljene oko SDS-a izborile su se za mjesto u vlasti na državnoj razini, dok je Dodikov SNSD zadržao vlast u RS-u i od tada neprestano traju sukobi ova dva bloka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.