Osnivač HDZ-a tvrdi da su Šušak i Tuđman "navodno suptilno otrovani"

Foto: FAH

DESNIČARI ponovno šire teoriju zavjere o tome da su nekadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak otrovani. Ovaj put se tom pričom pozabavio Hrvoje Hitrec, nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik, ravnatelj HRT-a, potpredsjednik stranke i jedan od osnivača HDZ-a.

Hitrec inače svaki tjedan objavljuje kolumnu na marginalnom portalu Hrvatskog kulturnog vijeća, ali je onda prenose i drugi desničarski portali, poput onoga koji vodi udruga Željke Markić. U novoj kolumni Hitrec se dohvatio i ove teme.

Hitrec: Posegnuli su za navodno suptilnim trovanjem i eliminirali Šuška i Tuđmana

"I da, trebao se (Tuđman, op.a.) nositi sa stranim agenturama usjedištenim posebno u Zagrebu, a bilo ih je na svakom uglu, imali su novac i njime stvarali nove medije, znajući kako se u to i svako doba nagriza nečija vlast.

Na kraju, imali su i svoje 'kemičare', pa kada nije išlo drukčije posegnuli za navodno suptilnim trovanjem i tako napokon, uz Šuška, eliminirali i Tuđmana. Nedokazano do danas, ali ne i neuvjerljivo, te se s dozom sumnje može reći da je Franjo Tuđman završio kao i Alojzije Stepinac", napisao je Hitrec.

On se, naravno, pokušava ograditi od vlastitih tvrdnji, ali to je jedna od standardnih metoda u širenju teorija zavjere i laži u stilu "ja samo postavljam pitanja" i "ljudi govore da...".

Rojs: Tuđman i Šušak su otrovani u Daytonu

Hitrec nije prvi HDZ-ovac koji širi ovu priču. Svojedobno je o tome govorio i Ljubo Ćesić Rojs, danas omiljeni general predsjednika Zorana Milanovića.

"Čvrsto vjerujem da su pokojni predsjednik Franjo Tuđman i ministar Gojko Šušak otrovani u Daytonu. Obojici se rak na malome mozgu pojavio istog dana, minute i sata. Može li to biti slučajno? I Mate Boban je dobio visoki tlak tek nakon moždanog udara", tvrdio je Rojs 2002. godine.

Širenju te laži pridružio se i HDZ-ovac Andrija Hebrang, poznat po izjavi da on "ne laže, nego samo ponekad ne govori istinu". On se svojedobno odbio kategorički izjasniti o ovoj temi, ali na način koji sugerira da u tome ima nešto. Rekao je da je "za tu priču potreban veći vremenski odmak" i da je to tema koja je "vrlo ozbiljna i definitivno je zanimljiva". 

Nema nikakvih dokaza da su Tuđman i Šušak otrovani

Naravno, ni Hitrec, ni Rojs, ni Hebrang nisu iznijeli nikakve dokaze za ovu tezu, a i ono što su rekli su teške gluposti. Naime, nemoguće je nekoga otrovati rakom. Pritom se u tim pričama sugerira da je SAD "otrovao" Tuđmana i Šuška, što znači da su Amerikanci istovremeno pomagali realizaciji Oluje i trovali Tuđmana i Šuška.

Uostalom, ako su Tuđman i Šušak doista bili otrovani 1990-ih, postavlja se pitanje zašto je o tome šutjela tadašnja HDZ-ova vlast? Zar ti veliki domoljubi i suverenisti iz 1990-ih nisu imali petlje glasno prozvati trovače svojeg lidera Tuđmana i omiljenog im ministra Šuška?

Plenkovićevi intimusi ljetos dali Hitrecu najvažniju državnu kulturnu nagradu

Hitrec nije neki potpuni marginalac. Ljetos mu je HDZ-ova vlast dodijelila najveću državnu kulturnu nagradu, onu koja nosi ime Vladimira Nazora.  Predsjednik Odbora Nagrade Vladimir Nazor je Plenkovićev omiljeni akademik Zvonko Kusić, a Hitrecu je nagradu osobno dodijelila HDZ-ova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ovo nije prvi Hitrecov suludi ispad

Hitrec je u svojim pisanijama inače sklon raznim ispadima.

>> Jedan od osnivača HDZ-a predlaže napad na BiH

Podsjetimo da je 2020. godine zagovarao da Hrvatska vojno napadne susjednu Bosnu i Hercegovinu te da je ljetos insinuirao da Srbi sustavno podmeću požare po Hrvatskoj.

>> Hitrec poziva policiju da posebno istražuje Srbe u vezi nedavnih požara

Pritom se standardno ograđivao od vlastitih teza jer očito nema petlje zauzeti čvrst stav, ali zato rado i dalje naokolo gnoji i zagađuje javni prostor najprizemnijim nacionalizmom i lažima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.